Powder X-Ray Diffraction Data on Polymorphism of RbBSi2O6 and Crystal Structure of Its High-Temperature Modification
- Авторы: Krzhizhanovskaya M.G.1, Bubnova R.S.1,2, Filatov S.K.1
- 
							Учреждения: 
							- Institute of Earth Sciences
- Institute of Silicate Chemistry
 
- Выпуск: Том 59, № 8 (2018)
- Страницы: 1995-2000
- Раздел: Article
- URL: https://journal-vniispk.ru/0022-4766/article/view/161822
- DOI: https://doi.org/10.1134/S0022476618080322
- ID: 161822
Цитировать
Аннотация
Structural deformations and phase transformations of Rb-boroleucite RbBSi2O6 obtained by crystallization from glass at 1000 °C are studied by high-temperature X-ray powder diffraction and differential scanning calorimetry in the range 25–1200 °C. At 345 °C the compound undergoes a reversible cubic-cubic polymorphic transition with increasing symmetry \(I\bar 43d \leftrightarrow Ia\bar 3d\). The crystal structure of RbBSi2O6 is refined by the Rietveld method at temperatures of 25 °C, 100 °C, 200 °C, 300 °C, 310 °C, 320 °C, 330 °C, 340 °C, 350 °C, 360 °C, 380 °C, 400 °C, 500 °C, 600 °C, 700 °C, 800 °C, and 900 °C, according to the powder X-ray diffraction data.
Ключевые слова
Об авторах
M. Krzhizhanovskaya
Institute of Earth Sciences
							Автор, ответственный за переписку.
							Email: mariya.krzhizhanovskaya@spbu.ru
				                					                																			                												                	Россия, 							St. Petersburg						
R. Bubnova
Institute of Earth Sciences; Institute of Silicate Chemistry
														Email: mariya.krzhizhanovskaya@spbu.ru
				                					                																			                												                	Россия, 							St. Petersburg; St. Petersburg						
S. Filatov
Institute of Earth Sciences
														Email: mariya.krzhizhanovskaya@spbu.ru
				                					                																			                												                	Россия, 							St. Petersburg						
Дополнительные файлы
 
				
			 
						 
					 
						 
						 
						 
									 
  
  
  
  
  Отправить статью по E-mail
			Отправить статью по E-mail  Открытый доступ
		                                Открытый доступ Доступ предоставлен
						Доступ предоставлен Только для подписчиков
		                                		                                        Только для подписчиков
		                                					