Features of diet in patients with cardiometabolic diseases with gout and hyperuricemia: A review

Cover Page

Cite item

Full Text

Abstract

Gout, like hyperuricemia, is often associated with serious cardiometabolic and renal comorbidities that lead to persistently elevated rates of premature mortality in the population. Traditional dietary recommendations given to patients to prevent purine load require revision. This article holistically reviews the relevant scientific rationale and available evidence to provide evidence-based dietary recommendations for the prevention and treatment of hyperuricemia and gout and its cardiometabolic comorbidities.

About the authors

Margarita A. Gromova

Pirogov Russian National Research Medical University (Pirogov University)

Author for correspondence.
Email: margarita-gromov@mail.ru
ORCID iD: 0000-0002-3757-058X

канд. мед. наук, доц. каф. факультетской терапии Института клинической медицины

Russian Federation, Moscow

Vladimir V. Tsurko

Pirogov Russian National Research Medical University (Pirogov University)

Email: margarita-gromov@mail.ru
ORCID iD: 0000-0001-8040-3704

д-р мед. наук, проф. каф. факультетской терапии Института клинической медицины

Russian Federation, Moscow

Antonina V. Starodubova

Pirogov Russian National Research Medical University (Pirogov University)

Email: margarita-gromov@mail.ru
ORCID iD: 0000-0001-9262-9233

д-р мед. наук, доц., зав. каф. факультетской терапии Института клинической медицины

Russian Federation, Moscow

Oxana A. Kislyak

Pirogov Russian National Research Medical University (Pirogov University)

Email: margarita-gromov@mail.ru
ORCID iD: 0000-0002-2028-8748

д-р мед. наук, почетный проф. каф. факультетской терапии Института клинической медицины

Russian Federation, Moscow

References

  1. Richette P, Bardin T. Gout. Lancet. 2010;375(9711):318-28. doi: 10.1016/S0140-6736(09)60883-7
  2. Yokose C, McCormick N, Choi HK. The role of diet in hyperuricemia and gout. Curr Opin Rheumatol. 2021;33(2):135-44. doi: 10.1097/BOR.0000000000000779
  3. Borghi1 С, Domienik-Karłowicz J, Tykarski A, et al. Expert consensus for the diagnosis and treatment of patient with hyperuricemia and high cardiovascular risk: 2021 update. Cardiol J. 2021;28(1):1-14. doi: 10.5603/CJ.a2021.0001
  4. Громова М.А., Цурко В.В., Мелехина А.С. Рационально-обоснованный подход к питанию у больных подагрой. Клиницист. 2019;13(3-4):15-21 [Gromova MA, Tsurko VV, Melekhina AS. Rational approach to nutrition for patients with gout. The Clinician. 2019;13(3-4):15-21 (in Russian)]. doi: 10.17650/1818-8338-2019-13-3-4-15-21
  5. Yokose C, McCormick N, Choi HK. Dietary and Lifestyle-Centered Approach in Gout Care and Prevention. Curr Rheumatol Rep. 2021;23(7):51. doi: 10.1007/s11926-021-01020-y
  6. Nielsen SM, Zobbe K, Kristensen LE, Christensen R. Nutritional recommendations for gout: An update from clinical epidemiology. Autoimmun Rev. 2018;17(11):1090-6. doi: 10.1016/j.autrev.2018.05.008
  7. Richette P, Doherty M, Pascual E, et al. 2016 updated EULAR evidence-based recommendations for the management of gout. Ann Rheum Dis. 2017;76:29-42. doi: 10.1136/annrheumdis-2016-209707
  8. Sivera F, Andrés M, Carmona L, et al. Multinational evidence-based recommendations for the diagnosis and management of gout: integrating systematic literature review and expert opinion of a broad panel of rheumatologists in the 3e initiative. Ann Rheum Dis. 2014;73:328-35. doi: 10.1136/annrheumdis-2013-203325
  9. Sautner J, Eichbauer-Sturm G, Gruber J, et al. 2022 update of the Austrian Society of Rheumatology and Rehabilitation nutrition and lifestyle recommendations for patients with gout and hyperuricemia. Wien Klin Wochenschr. 2022;134:546-54. doi: 10.1007/s00508-022-02054-7
  10. Драпкина О.М., Мазуров В.И., Мартынов А.И., и др. Консенсус для врачей по ведению пациентов с бессимптомной гиперурикемией в общетерапевтической практике. Кардиоваскулярная терапия и профилактика. 2024;23(1):3737 [Drapkina OM, Mazurov VI, Martynov AI, et al. Consensus statement on the management of patients with asymptomatic hyperuricemia in general medical practice. Cardiovascular Therapy and Prevention. 2024;23(1):3737 (in Russian)]. doi: 10.15829/1728-8800-2024-3737
  11. Oxford Centre for Evidence-Based Medicine. OCEBM levels of evidence. 2022. Available at: https://www.cebm.ox.ac.uk/resources/levels-of-evidence/ocebm-levels-of-evidence. Accessed: 03.02.2025.
  12. ESC Clinical Practice Guidelines: Policies and Procedures. Available at: https://www.escardio.org/Guidelines/Clinical-Practice-Guidelines/Guidelines-development/Writing-ESC-Guidelines. Accessed: 03.02.2025.
  13. Juraschek SP, Miller ER III, Gelber AC. Body mass index, obesity, and prevalent gout in the United States in 1988–1994 and 2007–2010. Arthritis Care Res (Hoboken). 2013;65(1):127-32. doi: 10.1002/acr.21791
  14. McCormick N, Rai SK, Lu N, et al. Estimation of primary prevention of gout in men through Modification of obesity and other key lifestyle factors. JAMA NetwOpen. 2020;3(11):e2027421. doi: 10.1001/jamanetworkopen.2020.27421
  15. Zhu Y, Zhang Y, Choi HK. The serum urate-lowering impact of weight loss among men with a high cardiovascular risk profile: the multiple risk factor intervention trial. Rheumatology (Oxford). 2010;49(12):2391-9. doi: 10.1093/rheumatology/keq256
  16. Чазова И.Е., Жернакова Ю.В. от имени экспертов. Клинические рекомендации. Диагностика и лечение артериальной гипертонии. Системные гипертензии. 2019;16(1):6-31 [Chazova IЕ, Zhernakova YuV ot imeni ekspertov. Diagnosis and treatment of arterial hypertension. Guidelines. Systemic Hypertension. 2019;16(1):6-31 (in Russian)]. doi: 10.26442/2075082X.2019.1.190179
  17. Mancia G, Kreutz R, Brunström M, et al. 2023 ESH Guidelines for the management of arterial hypertension The Task Force for the management of arterial hypertension of the European Society of Hypertension: Endorsed by the International Society of Hypertension (ISH) and the European Renal Association (ERA). J Hypertens. 2023;41(12):1874-2071. doi: 10.1097/HJH.0000000000003480
  18. Diet Review: Mediterranean Diet. Available at: https://nutritionsource.hsph.harvard.edu/healthy-weight/diet-reviews/mediterranean-diet/ Accessed: 03.02.2025.
  19. U.S. DEPARTMENT OF HEALTH AND HUMAN SERVICES National Institutes of Health National Heart, Lung, and Blood Institute Your Guide to Lowering Your Blood Pressure with DASH. Available at: https://www.nhlbi.nih.gov/files/docs/public/heart/new_dash.pdf. Accessed: 03.02.2025.
  20. Eckel RH, Jakicic JM, Ard JD, et al. 2013 AHA/ACC guideline on lifestyle management to reduce cardiovascular risk: a report of the American College of Cardiology/American Heart Association Task Force on Practice Guidelines. J Am Coll Cardiol. 2014;63(25 Pt. B):2960-84. doi: 10.1016/j.jacc.2013.11.003
  21. Sotos-Prieto M, Bhupathiraju SN, Mattei J, et al. Association of Changes in Diet Quality with Total and Cause-Specific Mortality. N Engl J Med. 2017;377:143-53. doi: 10.1056/nejmoa1613502
  22. Shai I, Schwarzfuchs D, Henkin Y, et al. Weight loss with a low-carbohydrate, Mediterranean, or low-fat diet. N Engl J Med. 2008;359:229-41. doi: 10.1056/nejmoa0708681
  23. Guasch-Ferré M, Bulló M, Babio N, et al. Mediterranean diet and risk of hyperuricemia in elderly participants at high cardiovascular risk. J Gerontol A Biol Sci Med Sci. 2013;68:1263-70. doi: 10.1093/gerona/glt028
  24. Gao Y, Cui LF, Sun YY, et al. Adherence to the dietary approaches to stop hypertension diet and hyperuricemia: a cross-sectional study. Arthritis Care Res (Hoboken). 2021;73(4):603-11. doi: 10.1002/acr.24150
  25. Sacks FM, Svetkey LP, Vollmer WM, et al. Effects on blood pressure of reduced dietary sodium and the Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH) diet. DASH-Sodium Collaborative Research Group. N Engl J Med. 2001;344:3-10. doi: 10.1056/NEJM200101043440101
  26. Appel LJ, Sacks FM, Carey VJ, et al. Effects of protein, monounsaturated fat, and carbohydrate intake on blood pressure and serum lipids: results of the OmniHeart randomized trial. JAMA. 2005;294:2455-64. doi: 10.1001/jama.294.19.2455
  27. Belanger MJ, Wee CC, Mukamal KJ, et al. Effects of dietary macronutrients on serum urate: results from the OmniHeart trial. Am J Clin Nutr. 2021;113(6):1593-9. doi: 10.1093/ajcn/nqaa424
  28. Tang O, Miller ER 3rd, Gelber AC, et al. DASH diet and change in serum uric acid over time. Clin Rheumatol. 2017;36(6):1413-7. doi: 10.1007/s10067-017-3613-x
  29. Juraschek SP, Gelber AC, Choi HK, et al. Effects of the Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH) Diet and Sodium Intake on Serum Uric Acid. Arthritis Rheumatol. 2016;68:3002-9. doi: 10.1002/art.39813
  30. Tran E, Dale HF, Jensen C, Lied GA. Effects of Plant-Based Diets on Weight Status: A Systematic Review. Diabetes Metab Syndr Obes. 2020;13:3433-48. doi: 10.2147/dmso.s272802
  31. Satija A, Hu FB. Plant-based diets and cardiovascular health. Trends Cardiovasc Med. 2018;28:437-41. doi: 10.1016/j.tcm.2018.02.004
  32. Chiu THT, Liu C-H, Chang C-C, et al. Vegetarian diet and risk of gout in two separate prospective cohort studies. Clin Nutr. 2020;39:837-44. doi: 10.1016/j.clnu.2019.03.016
  33. Li R, Yu K, Li C. Dietary factors and risk of gout and hyperuricemia: a meta-analysis and systematic review. Asia Pac J Clin Nutr. 2018;27(6):1344-56. doi: 10.6133/apjcn.201811_27(6).0022
  34. Zgaga L, Theodoratou E, Kyle J, et al. The association of dietary intake of purine-rich vegetables, sugar-sweetened beverages and dairy with plasma urate, in a cross-sectional study. PLoS One. 2012;7(6):e38123. doi: 10.1371/journal.pone.0038123
  35. Choi HK, Atkinson K, Karlson EW, et al. Alcohol intake and risk of incident gout in men: a prospective study. Lancet. 2004;363(9417):1277-81. doi: 10.1016/s0140-6736(04)16000-5
  36. Neogi T, Chen C, Niu J, et al. Alcohol quantity and type on risk of recurrent gout attacks: an internet-based case-crossover study. Am J Med. 2014;127(4):311-8. doi: 10.1016/j.amjmed.2013.12.019
  37. Jamnik J, Rehman S, Blanco Mejia S, et al. Fructose intake And risk of gout and hyperuricemia: a systematic review and meta-analysis of prospective cohort studies. BMJ Open. 2016;6(10):e13191. doi: 10.1136/bmjopen-2016-013191
  38. Ayoub-Charette S, Liu Q, Khan TA, et al. Important food sources of fructose-containing sugars and incident gout: a systematic review and meta-analysis of prospective cohortstudies. BMJ Open. 2019;9(5):e24171. doi: 10.1136/bmjopen-2018-024171
  39. Evans PL, Prior JA, Belcher J, et al. Gender-specific risk factors for gout: a systematic review of cohort studies. Adv Rheumatol. 2019;59(1):24. doi: 10.1186/s42358-019-0067-7
  40. Dalbeth N, Ames R, Gamble GD, et al. Effects of skim milk powder enriched with glycomacropeptide and G600 milk fat extract on frequency of gout flares: A proof-of-concept randomised controlled trial. Ann Rheum Dis. 2012;71(6):929-34. doi: 10.1136/annrheumdis-2011-200156
  41. Zhang Y, Yang T, Zeng C, et al. Is coffee consumption associated with a lower risk of hyperuricaemia or gout? A systematic review and meta-analysis. BMJ Open. 2016;6(7):e9809 doi: 10.1136/bmjopen-2015-009809corr1
  42. Hillman AR, Uhranowsky K. Acute ingestion of Montmorency tart cherry reduces serum uric acid but has no impact on high sensitivity C-reactive protein or oxidative capacity. Plant Foods Hum Nutr. 2021;76(1):83-9. doi: 10.1007/s11130-021-00879-7
  43. Lamb KL, Lynn A, Russell J, Barker ME. Effect of tart cherry juice on risk of gout attacks: protocol for a randomized controlled trial. BMJ Open. 2020;10:e35108. doi: 10.1136/bmjopen-2019-035108
  44. Стародубова А.В., Чазова И.Е., Тутельян В.А., и др. Евразийские клинические рекомендации по питанию при сердечно-сосудистых заболеваниях (2024). Евразийский кардиологический журнал. 2024;(4):6-66 [Starodubova AV, Chazova IE, Tutelyan VA, et al. Eurasian clinical practice guidelines for dietary management of cardiovascular diseases (2024). Eurasian Heart Journal. 2024;(4):6-66 (in Russian)]. doi: 10.38109/2225-1685-2024-4-6-66
  45. Richette P, Clerson P, Perissin L, et al. Revisiting comorbidities in gout: a cluster analysis. Ann Rheum Dis. 2015;74:142-7. doi: 10.1136/annrheumdis-2013-203779
  46. Bevis M, Blagojevic-Bucknall M, Mallen C, et al. Comorbidity clusters in people with gout: an observational cohort study with linked medical record review. Rheumatology (Oxford). 2018;57:1358-63. doi: 10.1093/rheumatology/key096
  47. Yokose CLL, Chen-Xu M, Zhang Y, Choi HK. Comorbidity Patterns in Gout Using the US General Population – Cluster Analysis of the National Health and Nutrition Examination Survey 2007–2016. Ann Rheum Dis. 2019;78(2):A1294. doi: 10.1093/rheumatology/key096

Supplementary files

Supplementary Files
Action
1. JATS XML
2. Fig. 1. Evidence-based healthy eating pyramid for gout.

Download (183KB)
3. Fig. 2. Comparison of the Mediterranean Diet and the DASH Diet.

Download (315KB)

Copyright (c) 2025 Consilium Medicum

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
 
 


Согласие на обработку персональных данных с помощью сервиса «Яндекс.Метрика»

1. Я (далее – «Пользователь» или «Субъект персональных данных»), осуществляя использование сайта https://journals.rcsi.science/ (далее – «Сайт»), подтверждая свою полную дееспособность даю согласие на обработку персональных данных с использованием средств автоматизации Оператору - федеральному государственному бюджетному учреждению «Российский центр научной информации» (РЦНИ), далее – «Оператор», расположенному по адресу: 119991, г. Москва, Ленинский просп., д.32А, со следующими условиями.

2. Категории обрабатываемых данных: файлы «cookies» (куки-файлы). Файлы «cookie» – это небольшой текстовый файл, который веб-сервер может хранить в браузере Пользователя. Данные файлы веб-сервер загружает на устройство Пользователя при посещении им Сайта. При каждом следующем посещении Пользователем Сайта «cookie» файлы отправляются на Сайт Оператора. Данные файлы позволяют Сайту распознавать устройство Пользователя. Содержимое такого файла может как относиться, так и не относиться к персональным данным, в зависимости от того, содержит ли такой файл персональные данные или содержит обезличенные технические данные.

3. Цель обработки персональных данных: анализ пользовательской активности с помощью сервиса «Яндекс.Метрика».

4. Категории субъектов персональных данных: все Пользователи Сайта, которые дали согласие на обработку файлов «cookie».

5. Способы обработки: сбор, запись, систематизация, накопление, хранение, уточнение (обновление, изменение), извлечение, использование, передача (доступ, предоставление), блокирование, удаление, уничтожение персональных данных.

6. Срок обработки и хранения: до получения от Субъекта персональных данных требования о прекращении обработки/отзыва согласия.

7. Способ отзыва: заявление об отзыве в письменном виде путём его направления на адрес электронной почты Оператора: info@rcsi.science или путем письменного обращения по юридическому адресу: 119991, г. Москва, Ленинский просп., д.32А

8. Субъект персональных данных вправе запретить своему оборудованию прием этих данных или ограничить прием этих данных. При отказе от получения таких данных или при ограничении приема данных некоторые функции Сайта могут работать некорректно. Субъект персональных данных обязуется сам настроить свое оборудование таким способом, чтобы оно обеспечивало адекватный его желаниям режим работы и уровень защиты данных файлов «cookie», Оператор не предоставляет технологических и правовых консультаций на темы подобного характера.

9. Порядок уничтожения персональных данных при достижении цели их обработки или при наступлении иных законных оснований определяется Оператором в соответствии с законодательством Российской Федерации.

10. Я согласен/согласна квалифицировать в качестве своей простой электронной подписи под настоящим Согласием и под Политикой обработки персональных данных выполнение мною следующего действия на сайте: https://journals.rcsi.science/ нажатие мною на интерфейсе с текстом: «Сайт использует сервис «Яндекс.Метрика» (который использует файлы «cookie») на элемент с текстом «Принять и продолжить».