The influence of the spectral composition of artificial lighting on the biochemical composition of tomato fruits Solanum lycopersicum L
- Authors: Knyazeva I.V1, Smirnov A.A1
-
Affiliations:
- Federal Scientific Agroengineering Center VIM
- Issue: No 2 (2025)
- Pages: 138-144
- Section: Biological Sciences
- URL: https://journal-vniispk.ru/0869-7698/article/view/307742
- DOI: https://doi.org/10.31857/S0869769825020101
- EDN: https://elibrary.ru/GEGBFE
- ID: 307742
Cite item
Full Text
Abstract
Keywords
About the authors
I. V Knyazeva
Federal Scientific Agroengineering Center VIM
Email: knyazewa.inna@yandex.ru
Candidate of Sciences in Biology, Senior Researcher Moscow, Russia
A. A Smirnov
Federal Scientific Agroengineering Center VIM
Email: alexander8484@inbox.ru
Candidate of Sciences in Technique, Senior Researcher Moscow, Russia
References
- Бутов И.С. Объем рынка и потребление томатов в России // Картофель и овощи. 2024. № 1. С. 12-16.
- Ilahy R., Tlili I., Siddiqui M.W., Hdider C., Lenucci M.S. Inside and beyond color: Comparative overview of functional quality of tomato and watermelon fruits // Frontiers in Plant Science. 2019. Vol. 10. 769.
- Zhang J., Liu S., Zhu X., Chang Y., Wang C., Ma N., Wang J., Zhang X., Lyu J., Xie J. A Comprehensive Evaluation of Tomato Fruit Quality and Identification of Volatile Compounds // Plants. 2023. Vol. 12. 2947.
- Knyazeva I.V., Dorokhov A.S., Vershinina O.V., Myachikova N.I., Grishin A.А., Gudimo V.В., Georgescu C. The effect of amber acid on the productivity and chemical composition of tomatoes grown in a climatic chamber // Scientific Study, Research Chemistry, Chemical Engineering, Biotechnology, Food Industry. 2021. Vol. 22 (3). P. 311-319.
- Palmieri F., Estoppey A., House G.L., Lohberger A., Bindschedler S., Chain P.S., Junier P. Oxalic acid, a molecule at the crossroads of bacterial-fungal interactions // Advances in Applied Microbiology. 2019. Vol. 106. P. 49-77.
- Agbede T., Adekiya A., Ale M., Eifediyi E.K., Olatuni C.A. Soil properties, growth, fruit yield, mineral, lycopene and vitamin C contents of tomato (Lycopersicon esculentum Mill) grown with green manures and NPK fertilizer // Agriculturae Conspectus Scientificus. 2018. Vol. 83. P. 291-297.
- Бурынин Д.А., Смирнов А.А. Обзор источников освещения для тепличных хозяйств и фабрик растений // Электротехнологии и электрооборудование в АПК. 2021. Т. 68, № 1 (42). С. 105-113.
- Холманский А.С., Смирнов А.А., Зайцева Н.В. Зависимость экстракции микро- и макроэле-ментов культурными растениями от спектра излучения фитооблучателя // Агрофизика. 2019. № 1. С. 52-59.
- Neaţă D.S., Popescu G., Popa P., Drăghici E.E., Dobrinoiu M., Nicolae R., Vișan I. Biochemical changes, induced by led light, in tomato plants, grown in the integrated management system (SMI) of agroecosystem resistance // Scientific Papers. Series A. Agronomy. Vol. 64, No. 1. 2021.
- Kim H., Yang T., Choi S., Wang Y., Lin M., Liceaga A.M. Supplemental intracanopy far-red radiation to red LED light improves fruit quality attributes of greenhouse tomatoes // Scientia Horticulturae. 2019. Vol. 261. 108985.
- Ракутько С.А., Ракутько Е.Н., Медведев Г.В. Разработка экспериментального фитотрона и его применение в исследованиях по энергоэкологии светокультуры // Сельскохозяйственные машины и технологии. 2023. Т. 17, № 2. С. 40-48. https://doi.org/10.22314/2073-7599-2023-17-2-40-48.
- Ших Е.В., Елизарова Е.В., Махова А.А., Брагина Т.В. Роль томатов и продуктов из них в здоровом питании человека // Вопросы питания. 2021. Т. 90, № 4. С. 129-137.
Supplementary files
