Открытый доступ Открытый доступ  Доступ закрыт Доступ предоставлен  Доступ закрыт Только для подписчиков

Том 60, № 11 (2017)

Coal

Efficiency of Batch Preparation at Makeevka Coke Plant

Zolotarev I., Yatsenko Y., Bulanyi S., Toryanik E., Zhuravskiy A.

Аннотация

The operational efficiency of the batch-preparation shop is assessed, in terms of the uniformity of batch quality. The importance of batch uniformity in the production of blast-furnace coal of stable quality is confirmed. Analysis of individual stages of coal preparation permits the development of batch-uniformity coefficients that may be used in assessing the ability to produce batch of stable quality. In an industrial experiment, the mixing efficiency of coal concentrates is determined in dosing, crushing, and transportation of the final batch to the coke shop.

Coke and Chemistry. 2017;60(11):411-418
pages 411-418 views

Petrographic Characteristics of Kuznetsk Basin Gas Coal

Zaostrovsky A., Grabovaya N., Mikhaylova E., Ismagilov Z.

Аннотация

The petrographic characteristics of bed samples of gas coal from different locations in the Kuznetsk Basin are studied. Analysis of reflection patterns permits identification of the petrographic features affecting the behavior of coal in high-temperature coking. Additional assessment of the physicochemical properties of the coal permits expanded utilization of the large reserves of gas coal in coke production.

Coke and Chemistry. 2017;60(11):419-423
pages 419-423 views

Coke

Producing Coke of Improved Quality

Kolomiichenko A., Zolotarev I., Mostovoi O., Kasyun S., Toryanik E.

Аннотация

The industrial production of blast-furnace coke of improved quality has been organized at Makeevka Coke Plant. The coke produced meets global quality standards.

Coke and Chemistry. 2017;60(11):424-428
pages 424-428 views

Chemistry

Production of Pitch from Coal Tar Obtained by Light Pyrolysis

Gubanov S., Bukka A., Ivashchenko E., Mushta V., Vytovtov V.

Аннотация

Means of improving the electrode pitch in processing coal tar obtained by light pyrolysis have been developed on the basis of operational experience at Makeevka Coke Plant.

Coke and Chemistry. 2017;60(11):429-432
pages 429-432 views

Sorption of Manganese Cations by Modified Humic Acids from Lignite

Zherebtsov S., Malyshenko N., Bryukhovetskaya L., Ismagilov Z.

Аннотация

The sorption of Mn2+ ions from aqueous solutions of humic acids derived from Tisul’sk lignite is investigated. The influence of treatment of the humic acids by hydrogen peroxide on their sorptional characteristics is considered. The sorptional capacity of modified and unmodified humic acids for the manganese cation is determined. IR, NMR, and ESR spectroscopy shows that the greater sorptional capacity of humic acids after modification by hydrogen peroxide may be attributed to change in their functional composition.

Coke and Chemistry. 2017;60(11):433-438
pages 433-438 views

Effect of Ionic Liquid 1-Butyl-3-Methyl-Imidazolium Dihydrogen Phosphate Pretreatment on Pyrolysis of Lignin

Yu W., Lei Z., Shui H., Ren S., Wang Z., Kang S., Pan C.

Аннотация

In order to improve the yield of liquid fraction and phenolics content during lignin pyrolysis, an effective method of lignin pyrolysis through the pretreatment of lignin by an acidic ionic liquid 1-butyl-3- methyl-imidazolium dihydrogen phosphate ([Bmim]H2PO4) at low temperature is investigated in this study. It is found that [Bmim]H2PO4 pretreatment increases the total yield of liquid products of lignin pyrolysis compared to that of original lignin. The [Bmim]H2PO4 pretreatment temperature significantly impacts the behaviors of the lignin pyrolysis. In the temperature range of 50 to 150°C, the yield of the overall liquid product obtained by pyrolysis of the sample pretreated at 50°C is the highest. After pretreatment, the [Bmim]H2PO4 can be efficiently recovered, but the structure and stability of the [Bmim]H2PO4 have been changed. The FTIR analysis shows that the ionic liquid [Bmim]H2PO4 pretreatment can break hydrogen bonds, ether linkages and ester bonds in lignin.

Coke and Chemistry. 2017;60(11):439-444
pages 439-444 views

Согласие на обработку персональных данных с помощью сервиса «Яндекс.Метрика»

1. Я (далее – «Пользователь» или «Субъект персональных данных»), осуществляя использование сайта https://journals.rcsi.science/ (далее – «Сайт»), подтверждая свою полную дееспособность даю согласие на обработку персональных данных с использованием средств автоматизации Оператору - федеральному государственному бюджетному учреждению «Российский центр научной информации» (РЦНИ), далее – «Оператор», расположенному по адресу: 119991, г. Москва, Ленинский просп., д.32А, со следующими условиями.

2. Категории обрабатываемых данных: файлы «cookies» (куки-файлы). Файлы «cookie» – это небольшой текстовый файл, который веб-сервер может хранить в браузере Пользователя. Данные файлы веб-сервер загружает на устройство Пользователя при посещении им Сайта. При каждом следующем посещении Пользователем Сайта «cookie» файлы отправляются на Сайт Оператора. Данные файлы позволяют Сайту распознавать устройство Пользователя. Содержимое такого файла может как относиться, так и не относиться к персональным данным, в зависимости от того, содержит ли такой файл персональные данные или содержит обезличенные технические данные.

3. Цель обработки персональных данных: анализ пользовательской активности с помощью сервиса «Яндекс.Метрика».

4. Категории субъектов персональных данных: все Пользователи Сайта, которые дали согласие на обработку файлов «cookie».

5. Способы обработки: сбор, запись, систематизация, накопление, хранение, уточнение (обновление, изменение), извлечение, использование, передача (доступ, предоставление), блокирование, удаление, уничтожение персональных данных.

6. Срок обработки и хранения: до получения от Субъекта персональных данных требования о прекращении обработки/отзыва согласия.

7. Способ отзыва: заявление об отзыве в письменном виде путём его направления на адрес электронной почты Оператора: info@rcsi.science или путем письменного обращения по юридическому адресу: 119991, г. Москва, Ленинский просп., д.32А

8. Субъект персональных данных вправе запретить своему оборудованию прием этих данных или ограничить прием этих данных. При отказе от получения таких данных или при ограничении приема данных некоторые функции Сайта могут работать некорректно. Субъект персональных данных обязуется сам настроить свое оборудование таким способом, чтобы оно обеспечивало адекватный его желаниям режим работы и уровень защиты данных файлов «cookie», Оператор не предоставляет технологических и правовых консультаций на темы подобного характера.

9. Порядок уничтожения персональных данных при достижении цели их обработки или при наступлении иных законных оснований определяется Оператором в соответствии с законодательством Российской Федерации.

10. Я согласен/согласна квалифицировать в качестве своей простой электронной подписи под настоящим Согласием и под Политикой обработки персональных данных выполнение мною следующего действия на сайте: https://journals.rcsi.science/ нажатие мною на интерфейсе с текстом: «Сайт использует сервис «Яндекс.Метрика» (который использует файлы «cookie») на элемент с текстом «Принять и продолжить».