Statistical analysis of metrological characteristics: a method of diosmin quantitation


Cite item

Full Text

Open Access Open Access
Restricted Access Access granted
Restricted Access Subscription Access

Abstract

The aim of the work was a statistical analysis of the metrological characteristics of the method of diosmin quantitation by UV spectrophotometry in medicinal formulations.

Material and methods. Medicinal formulations with diosmin were used as reference materials. The quantitation of diosmin was done by UV spectrophotometry at wavelengths of 268 nm and 370 nm. Statistical processing of quantitation data was carried out by variational statistics, correlation analysis.

Results. The values of specific absorption indices for diosmin in sodium hydroxide solution 0.02 mol/L at wavelengths of 268 nm and 370 nm were determined, they amounted to 463.0±24.6 and 259.0±9.9. The methods of spectrophotometric quantitation of diosmin in medicinal formulations at wavelengths of 268 nm and 370 nm do not statistically significantly differ in reproducibility. The pharmacopoeial algorithm using the t-test for analytical data by UV spectrophotometry of diosmin shows the failure of a systematic error. Relative errors of the average diosmin concentration and systematic errors at analysis on wavelengths of 268 nm and 370 nm differ statistically significantly. The analysis of the correlation dependencies "relative error of the average value – analytical wavelength" and "systematic error – analytical wavelength" shows a relationship between these parameters. With an increase of the systematic error of diosmin quantitation a nonlinear and insignificant fluctuation in relative error of the average diosmin concentration was observed.

Conclusion. Comparison of the average values of the diosmin concentration to medicinal formulation at two analytical wavelengths is not a sufficient statistical test to verify the correctness of analytical method, since subsequent statistical analysis shows a significant difference between systematic errors and relative error of the average diosmin concentration.

About the authors

A. V. Voronin

Samara State Medical University

Author for correspondence.
Email: karpov.sasha111@gmail.com

Dr.Sc.(Pharm.), Associate Professor

Russian Federation, Samara

A. V. Karpov

Samara State Medical University

Email: karpov.sasha111@gmail.com

Post-graduate Student

Russian Federation, Samara

References

Supplementary files

Supplementary Files
Action
1. JATS XML
2. Figure 1. Graphs of the calibration dependence for UV spectrophotometry of diosmin at wavelengths of 268 nm (a) and 370 nm (b)

Download (26KB)
3. Figure 2. Correlation dependences "relative error of the mean value - analytical wavelength" (a) and "systematic error - analytical wavelength" (b) during UV spectrophotometry of diosmin

Download (25KB)
4. Figure 3. Correlation dependence "relative error of the mean value" - "systematic error" in the quantitative determination of diosmin by UV spectrophotometry at wavelengths of 268 nm (a) and 370 nm (b)

Download (26KB)

Согласие на обработку персональных данных с помощью сервиса «Яндекс.Метрика»

1. Я (далее – «Пользователь» или «Субъект персональных данных»), осуществляя использование сайта https://journals.rcsi.science/ (далее – «Сайт»), подтверждая свою полную дееспособность даю согласие на обработку персональных данных с использованием средств автоматизации Оператору - федеральному государственному бюджетному учреждению «Российский центр научной информации» (РЦНИ), далее – «Оператор», расположенному по адресу: 119991, г. Москва, Ленинский просп., д.32А, со следующими условиями.

2. Категории обрабатываемых данных: файлы «cookies» (куки-файлы). Файлы «cookie» – это небольшой текстовый файл, который веб-сервер может хранить в браузере Пользователя. Данные файлы веб-сервер загружает на устройство Пользователя при посещении им Сайта. При каждом следующем посещении Пользователем Сайта «cookie» файлы отправляются на Сайт Оператора. Данные файлы позволяют Сайту распознавать устройство Пользователя. Содержимое такого файла может как относиться, так и не относиться к персональным данным, в зависимости от того, содержит ли такой файл персональные данные или содержит обезличенные технические данные.

3. Цель обработки персональных данных: анализ пользовательской активности с помощью сервиса «Яндекс.Метрика».

4. Категории субъектов персональных данных: все Пользователи Сайта, которые дали согласие на обработку файлов «cookie».

5. Способы обработки: сбор, запись, систематизация, накопление, хранение, уточнение (обновление, изменение), извлечение, использование, передача (доступ, предоставление), блокирование, удаление, уничтожение персональных данных.

6. Срок обработки и хранения: до получения от Субъекта персональных данных требования о прекращении обработки/отзыва согласия.

7. Способ отзыва: заявление об отзыве в письменном виде путём его направления на адрес электронной почты Оператора: info@rcsi.science или путем письменного обращения по юридическому адресу: 119991, г. Москва, Ленинский просп., д.32А

8. Субъект персональных данных вправе запретить своему оборудованию прием этих данных или ограничить прием этих данных. При отказе от получения таких данных или при ограничении приема данных некоторые функции Сайта могут работать некорректно. Субъект персональных данных обязуется сам настроить свое оборудование таким способом, чтобы оно обеспечивало адекватный его желаниям режим работы и уровень защиты данных файлов «cookie», Оператор не предоставляет технологических и правовых консультаций на темы подобного характера.

9. Порядок уничтожения персональных данных при достижении цели их обработки или при наступлении иных законных оснований определяется Оператором в соответствии с законодательством Российской Федерации.

10. Я согласен/согласна квалифицировать в качестве своей простой электронной подписи под настоящим Согласием и под Политикой обработки персональных данных выполнение мною следующего действия на сайте: https://journals.rcsi.science/ нажатие мною на интерфейсе с текстом: «Сайт использует сервис «Яндекс.Метрика» (который использует файлы «cookie») на элемент с текстом «Принять и продолжить».