THE OPPORTUNITIES AND SPECIFICS OF THE POLYMERS APPLICATION AS AUXILIARY SUBSTANCE IN THE COSMETICS COMPOSITIONS BASED ON NATURAL MINERAL SALTS


Cite item

Full Text

Abstract

These days Natural mineral salts (biologically active ingredients), which are the components of thermal springs, sea water, brine lakes, minerals (bischofite) are widely used in the composition of cosmetic products. The ability to influence the formulations stability and the sensory properties of cosmetics products is the specificity of this materials group, which creates certain difficulties in the development of a composition. The polymers’ use as gelling agents and thickeners is one of the means of formulations stability improving.The aim was scientific and technical literature review of the polymers assortment used in cosmetics with natural mineral salts, their application in the cosmetic compositions and the influence of mineral salts on the properties of polymers solutions.Materials and methods. Resources such as eLIBRARY, PubMed, Cyberleninca, as well as the websites of the manufacturers and suppliers of auxiliary materials, and finished cosmetic products were used to obtain the data.Results and discussion. Analysis of literature data and technical information suggests that cellulose derivatives, xanthan gum, and polyvinylpyrrolidone and carbomer are the most commonly used polymers in cosmetic compositions with natural mineral salts. These substances carry out functions of gelling agents, stabilizers, emulsifiers, binders, sensorial modifier agents. There is insufficient information about the interaction of polymers with the natural mineral salts and their influence on polymers properties in scientific and technical literature. The complexity and uniqueness of the composition of natural salts also represents certain difficulty in the evaluation of the interaction.Conclusion. Thus, regularities and peculiarities of natural mineral salts influence on the stability of solutions of polymers used in cosmetics as thickeners and gelling agents, is a promising direction of modern pharmaceutical practices study. 

About the authors

B. B. Sysuev

«Delta Capital»

Email: bsb500@yandex.ru

S. B. Evseeva

«Bivitex»

Email: sbevseeva@yandex.ru

References

  1. Portugal-Cohen M., Afriat-Staloff I., Soroka Y., Frusic-Zlotkin M., Schlippe G., Voss W., Ma’or Z. PROTECTIVE EFFECTS OF A NOVEL PREPARATION CONSISTS OF CONCENTRATED DEAD SEA WATER AND NATURAL PLANTS EXTRACTS AGAINST SKIN PHOTO-DAMAGE // J. of Cosmetics, Dermatological Sci and Appl. 2014.Vol. 4. № 1. Р. 7–15. doi: 10.4236/jcdsa.2014.41002
  2. Спасов А.А., Оробинская Т.А., Мазанова Л.С., Мотов А.А., Сысуев Б.Б. ПРОТИВОВОСПАЛИТЕЛЬНОЕ ДЕЙСТВИЕ БИШОФИТНОЙ МАЗИ // Экспериментальная и клиническая фармакология. 2007. Т. 70. № 6. С. 32-35.
  3. Matz H., Orion E., Wolf R. BALNEOTHERAPY IN DERMATOLOGY // Dermatologic Therapy. 2003. Vol. 16. No. 2. P. 132–140.
  4. Ma’or Z., Meshulam-Simon G., Yehuda S., Gavrieli J.A. ANTIWRINKLE AND SKIN-MOISTURIZING EFFECTS OF A MINERAL-ALGAL-BOTANICAL COMPLEX // J. of the Society of Cosmetic Chemists. 2000. Vol. 51. No. 1. Р. 27-36.
  5. Verdy C., Branka J-E., Lefeuvre L. MODULATION OF SODIUM-DEPENDENT TRANSPORTERS EXPRESSION IN NORMAL HUMAN KERATINOCYTES BY A SODIUM RICH ISOTONIC THERMAL WATER // Journal of Cosmetics, Dermatol. Sci. and Appl. 2012. Vol. 2. No. 4. P. 254-262. doi: 10.4236/jcdsa.2012.24048
  6. Seite S. THERMAL WATERS AS COSMECEUTICALS: LA ROCHE-POSAY THERMAL SPRING WATER EXAMPLE // Clinical, Cosmetic and Investigational Dermatol. 2013. No. 6. P. 23–28. doi: 10.2147/CCID.S39082
  7. Евсеева С.Б., Сысуев Б.Б. ИСПОЛЬЗОВАНИЕ ПРИРОДНЫХ МИНЕРАЛЬНЫХ СОЛЕЙ В СОВРЕМЕННЫХ КОСМЕТИЧЕСКИХ РЕЦЕПТУРАХ: АССОРТИМЕНТ ПРОДУКЦИИ, ХАРАКТЕРИСТИКА СЫРЬЯ И ОСОБЕННОСТИ ТЕХНОЛОГИИ // Фармация и фармакология. 2016. Т 4. №2. С.4-25. doi: 10.19163/2307-9266-2016-4-2(15)-4-25
  8. Митрофанова И.Ю., Сысуев Б.Б. ТЕХНОЛОГИЯ ПОЛУЧЕНИЯ И АНАЛИЗ РАСТВОРА С БИШОФИТОМ ДЛЯ ПРИМЕНЕНИЯ В ОФТАЛЬМОЛОГИИ // Волгоградский научно-медицинский журнал. 2008. № 4. С. 22-23.
  9. Сысуев Б.Б. ТЕХНОЛОГИЯ ИЗГОТОВЛЕНИЯ ПЕРОРАЛЬНОЙ ЖИДКОЙ ЛЕКАРСТВЕННОЙ ФОРМЫ С БИШОФИТОМ И МЕТОДЫ ЕЕ АНАЛИЗА // Вестник Волгоградского государственного медицинского университета. 2006. №4. С. 42-45.
  10. Shahin S., Hamed S., Alkhatib H.S. EFFECT OF FORMULATION VARIABLES ON THE PHYSICAL PROPERTIES AND STABILITY OF DEAD SEA MUD MASKS // J.of cosmetic sci. 2015. Vol. 66. No. 6. P. 335-357.
  11. Segura J.H., Camargo Junior F.B., Bagatin E, Campos PMBGM. INFLUENCE OF THERMAL WATER AND ITS OLIGOELEMENTS IN THE STABILITY AND EFFICACY OF DERMOCOSMETICS FORMULATIONS // Surg. Cosmet. Dermatol. 2010. Vol. 2. No 1. P. 11-17.
  12. Бимендина Л.А., Яшкарова М.Г., Кудайберген С.Е., Бектуров Е.А. Полимерные комплексы (получение, свойства, применение) / под ред. Жубанова Б.А. Семипалатинск: Семипалатин. гос. ун-т, 2003. 285 с.
  13. Официальный интернет магазин израильской косметики Мертвого моря «Sea of Spa». URL: http://www.seaofspa-cosmetics.ru/ (дата обращения 07.01.2017).
  14. Официальный сайт «Algologie». URL: http://algologie.ru/ (дата обращения 07.01.2017).
  15. Ахава. Сайт компании «Аhava». URL: http://www.ahava.ru. (дата обращения 07.01.2017).
  16. Компания «Экобиз». URL: https://xn--90aoaxvk0a.com.ua/ (дата обращения 07.01.2017).
  17. Parante M.E., Ochoa Andrade A, Ares G., Russo F., Jiménez-Kairuz Á. BIOADHESIVE HYDROGELS FOR COSMETIC APPLICATIONS // International j. of cosmetic sci. 2015. Vol. 37. No. 5. P. 511–518. doi: 10.1111/ics.12227
  18. Анурова М.Н., Бахрушина Е.О., Демина Н.Б. ОБЗОР СОВРЕМЕННЫХ ГЕЛЕОБРАЗОВАТЕЛЕЙ В СОСТАВЕ ЛЕКАРСТВЕННЫХ ФОРМ // Хим.-фармац. ж. 2015. Т. 49. №9. С. 39-46.
  19. Регистр лекарственных средств (РЛС). URL: http://www.rlsnet.ru. (дата обращения: 19.12.2016).
  20. Баранова I.I. СТВОРЕННЯ ОПТИМАЛЬНИХ ГЕЛЕВИХ КОМПОЗИЦIЙ ЗА ПОДМОГОЮ ГАЛАКТОМАНАНIВ // Вестнiк фармацii. 2009. №3. С. 46-48.
  21. Das N., Tripathi N., Basu S., Bose C., Maitra S., Khurana S. PROGRESS IN THE DEVELOPMENT OF GELLING AGENTS FOR IMPROVED CULTURABILITY OF MICROORGANISMS // Front. Microbiol. 2015. No. 6. P. 698. doi: 10.3389/fmicb.2015.00698
  22. Жаринов А.И., Антонова О.Н., Кондратенко Е.А. БИНАРНЫЕ СИСТЕМЫ НА ОСНОВЕ КСАНТАНА: ВЛИЯНИЕ КОНЖАКА // Молочная промышленность. 2010. №10. С. 56-57.
  23. Основы косметической химии. Базовые ингредиенты / под ред. Пучковой Т.В. – М.: «Школа косметических химиков», 2017. Т. 1. 304 с.
  24. Пучкова Т. В. Энциклопедия ингредиентов для косметики и парфюмерии. М.: Школа косметических химиков, 2015. 408 с.
  25. Amended safety assessment of cellulose and related polymers as used in cosmetics. Final report of the cosmetic ingredient review. URL: http://online.personalcarecouncil.org/jsp/IngredInfoSearchResultPage.jsp?searchLetter=C (дата обращения: 10.12.2016).
  26. Crosslinked Alkyl Acrylates as used in cosmetics. Final safety assessment. URL: http://online.personalcarecouncil.org/jsp/IngredInfoSearchResultPage.jsp?searchLetter=A&CIRR=WO98JR3 (дата обращения: 10.12.2016).
  27. Cosmetic ingredient review. URL: http://www.cir-safety.org/meeting/ (дата обращения: 10.12. 2016).
  28. Estanqueiro M., Amaral M. H., Sousa Lobo J. M. COMPARISON BETWEEN SENSORY AND INSTRUMENTAL CHARACTERIZATION OF TOPICAL FORMULATIONS: IMPACT OF THICKENING AGENTS // Int. j. of cosmetic sci. 2016. Vol. 38. No. 4. P. 389–398.
  29. Trommer H., Neubert R.H. THE EXAMINATION OF POLYSACCHARIDES AS POTENTIAL ANTIOXIDATIVE COMPOUNDS FOR TOPICAL ADMINISTRATION USING A LIPID MODEL SYSTEM // Int J Pharm. 2005. Vol. 298. No. 1. P. 153-163. doi: 10.1016/j.ijpharm.2005.04.024
  30. Полимеры в фармации / под ред. Тенцовой А.И., Алюшина М.Т. М.: Медицина, 1985. 256 с.
  31. Половко Н.П., Башура А.О., Башура О.Г. ДОСЛІДЖЕННЯ ГЕЛІВ ГУАРОВОЇ КАМЕДІ // Актуальні питання фармацевтичної і медичної науки та практики. 2012. №2. С. 94-96.
  32. Brunchi C.-E., Morariu S., Bercea M. INTRINSIC VISCOSITY AND CONFORMATIONAL PARAMETERS OF XANTHAN IN AQUEOUS SOLUTIONS: SALT ADDITION EFFECT // Colloids and Surf B: Biointerfaces. 2014. No. 122. P. 512-519. doi: 10.1016/j.colsurfb.2014.07.023
  33. Ковалева Е.А. Соколова В.М. ОБОСНОВАНИЕ ИСПОЛЬЗОВАНИЯ ЛАМИНАРИЕВЫХ ДЛЯ ПОЛУЧЕНИЯ ПИЩЕВЫХ СИСТЕМ С ЗАДАННЫМИ ФУНКЦИОНАЛЬНЫМИ СВОЙСТВАМИ // Научные труды Дальрыбвтуза. 2011. №23. С. 156-164.
  34. Пучкова В.Ф., Васюкова А.Т., Мингалеева З.Ш. ИЗУЧЕНИЕ ВЛИЯНИЯ ТЕХНОЛОГИЧЕСКИХ ФАКТОРОВ НА РЕОЛОГИЧЕСКИЕ СВОЙСТВА ВОДНЫХ СИСТЕМ ГУАРА И КСАНТАНА // Вестник Казанского технологического ун-та. 2014. Т. 17. №17. C. 141-144.
  35. Рябуха В.Ю., Тамова М.Ю., Шамкова Н.Т. ВЛИЯНИЕ УСЛОВИЙ СРЕДЫ НА ЭФФЕКТИВНУЮ ВЯЗКОСТЬ РАСТВОРОВ КАМЕДЕЙ // Известия вузов. Пищевая технология. 2010. № 2–3. С. 118.
  36. Hyun-Moon C, Whachun Y., Byoungseung Y. EFFECT OF NACL ADDITION ON RHEOLOGICAL BEHAVIORS OF COMMERCIAL GUM-BASED FOOD THICKENER USED FOR DYSPHAGIA DIETS // Prev Nutr Food Sci. 2015. Vol. 20. No. 2. Р. 137–142.
  37. Formulating Semisolid Products // Pharmaceutical Bulletin. 21 Edition, 2011. URL: https:// www.lubrizol.com/search?section=&term=carbopol (дата обращения: 10.12. 2016.)

Supplementary files

Supplementary Files
Action
1. JATS XML

Copyright (c) 2017 Sysuev B.B., Evseeva S.B.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
 

Согласие на обработку персональных данных с помощью сервиса «Яндекс.Метрика»

1. Я (далее – «Пользователь» или «Субъект персональных данных»), осуществляя использование сайта https://journals.rcsi.science/ (далее – «Сайт»), подтверждая свою полную дееспособность даю согласие на обработку персональных данных с использованием средств автоматизации Оператору - федеральному государственному бюджетному учреждению «Российский центр научной информации» (РЦНИ), далее – «Оператор», расположенному по адресу: 119991, г. Москва, Ленинский просп., д.32А, со следующими условиями.

2. Категории обрабатываемых данных: файлы «cookies» (куки-файлы). Файлы «cookie» – это небольшой текстовый файл, который веб-сервер может хранить в браузере Пользователя. Данные файлы веб-сервер загружает на устройство Пользователя при посещении им Сайта. При каждом следующем посещении Пользователем Сайта «cookie» файлы отправляются на Сайт Оператора. Данные файлы позволяют Сайту распознавать устройство Пользователя. Содержимое такого файла может как относиться, так и не относиться к персональным данным, в зависимости от того, содержит ли такой файл персональные данные или содержит обезличенные технические данные.

3. Цель обработки персональных данных: анализ пользовательской активности с помощью сервиса «Яндекс.Метрика».

4. Категории субъектов персональных данных: все Пользователи Сайта, которые дали согласие на обработку файлов «cookie».

5. Способы обработки: сбор, запись, систематизация, накопление, хранение, уточнение (обновление, изменение), извлечение, использование, передача (доступ, предоставление), блокирование, удаление, уничтожение персональных данных.

6. Срок обработки и хранения: до получения от Субъекта персональных данных требования о прекращении обработки/отзыва согласия.

7. Способ отзыва: заявление об отзыве в письменном виде путём его направления на адрес электронной почты Оператора: info@rcsi.science или путем письменного обращения по юридическому адресу: 119991, г. Москва, Ленинский просп., д.32А

8. Субъект персональных данных вправе запретить своему оборудованию прием этих данных или ограничить прием этих данных. При отказе от получения таких данных или при ограничении приема данных некоторые функции Сайта могут работать некорректно. Субъект персональных данных обязуется сам настроить свое оборудование таким способом, чтобы оно обеспечивало адекватный его желаниям режим работы и уровень защиты данных файлов «cookie», Оператор не предоставляет технологических и правовых консультаций на темы подобного характера.

9. Порядок уничтожения персональных данных при достижении цели их обработки или при наступлении иных законных оснований определяется Оператором в соответствии с законодательством Российской Федерации.

10. Я согласен/согласна квалифицировать в качестве своей простой электронной подписи под настоящим Согласием и под Политикой обработки персональных данных выполнение мною следующего действия на сайте: https://journals.rcsi.science/ нажатие мною на интерфейсе с текстом: «Сайт использует сервис «Яндекс.Метрика» (который использует файлы «cookie») на элемент с текстом «Принять и продолжить».