Mercury content in the organs fish from different reservoirs of the Ustyuzhensky District of the Vologda Region

Cover Page

Cite item

Full Text

Abstract

This article examines the levels of accumulation and distribution of mercury in the tissues of fish of different trophic status from different reservoirs (the Mologa River, the Chagodoscha River and Lake Vanya), located in the western part of the Vologda Region, is characterized by favorable natural and climatic conditions for methylation processes. Mercury content was determined in 108 tissue samples from 87 individuals of four fish species – Rutilus rutilus (Linnaeus, 1758); Abramis ballerus (Linnaeus, 1758); Perca fluviatilis Linnaeus, 1758; Esox lucius Linnaeus, 1758. The total mercury concentration was measured on a mercury analyzer RA-915M with a PYRO+ device (the lower limit of mercury detection in samples is 0,001 mg/kg). The mercury index values in the tissues of the studied fish species range from 0,02 to 1,7 mg/kg, crude weight. The minimum average values were noted for a predominantly non–predatory species, roach (0,12 mg/kg, crude weight), the maximum average values were noted for a typical predator, common pike (0,64 mg/kg, crude weight) (in some individuals it exceeded 1,5 micrograms/g). Intermediate values are typical for perch and tuna (on average 0,33 mg/kg and 0,37 of the crude weight, respectively). It was found that in 28% of the studied individuals, the mercury content exceeds the regulatory levels in force in the Russian Federation (0,3 micrograms/g for non-predatory species and 0,6 micrograms/g for predatory fish species).

References

  1. Arctic Pollution (AMAP). Oslo, 2002. 112 p.
  2. Environmental health criteria. Methylmercury [Internet] // International Programme on Chemical Safety. https://inchem.org/documents/ehc/ehc/ehc101.htm#SectionNumber:1.2.
  3. Haines T.A., Komov V.T., Jagoe C.H. Lake acidity and mercury content of fish in Darwin National Reserve, Russia // Environmental Pollution. 1992. Vol. 78, iss. 1–3. P. 107–112. doi: 10.1016/0269-7491(92)90017-5.
  4. Иванова Е.С., Копылов Д.С. Содержание ртути в тканях и органах рыб разных водоемов Вологодской области // Биодиагностика состояния природных и природно-техногенных систем: мат-лы XVI всерос. науч.-практ. конф. c междунар. участием. Кн. 1 (г. Киров, 3–5 декабря 2018 г.). Киров: ВятГУ, 2018. С. 92–96.
  5. Степанова И.К., Комов В.Т. Накопление ртути в рыбе из водоемов Вологодской области // Экология. 1997. № 4. С. 196–202.
  6. Борисов М.Я., Коновалов А.Ф., Думнич Н.А. Рыбы в Вологодской области: справ. издание. Череповец: Порт-Апрель, 2019. 127 с.
  7. Иванова Е.С., Ельцова Л.С., Шувалова О.П., Комов В.Т., Борисов М.Я. Расчет поступления ртути при употреблении дикой рыбы населением Вологодской области // Санитарный врач. 2022. № 3. С. 226–235. doi: 10.33920/med-08-2203-06.
  8. Тропин Н.Ю. Эколого-биологические особенности и промысловое значение речного окуня (Perca fluviatilis L., 1758) в крупных рыбохозяйственных водоемах Вологодской области: дис. … канд. биол. наук: 03.02.08. Томск, 2020. 261 с.
  9. Tackling mercury pollution in the EU and worldwide: in-depth report. 2017. 72 p.
  10. Mercury [Internet] // World Health Organization. https://www.who.int/en/news-room/fact-sheets/detail/mercury-and-health.
  11. Mercury [Internet] // Toxic Substances Portal. https:// wwwn.cdc.gov/TSP/substances/ToxSubstance.aspx?toxid=24.
  12. Myers G.J., Davidson P.W., Strain J.J. Nutrient and methyl mercury exposure from consuming fish // The Journal of Nutrition. 2007. № 137, iss. 12. P. 2805–2808. doi: 10.1093/jn/137.12.2805.
  13. Marrugo-Negrete J., Verbel J.O., Ceballos E.L., Benitez L.N. Total mercury and methylmercury concentrations in fish from the Mojana region of Colombia // Environmental Geochemistry and Health. 2008. Vol. 30, iss. 1. P. 21–30. doi: 10.1007/s10653-007-9104-2.
  14. Shapiro S.S., Wilk M.B. An analysis of variance test for normality (complete samples) // Biometrika. 1965. Vol. 52, iss. 3–4. P. 591–611. doi: 10.1093/biomet/52.3-4.591.
  15. Kruskal W.H., Wallis W.A. Use of ranks in one-criterion variance analysis // Journal of the American Statistical Association. 1952. Vol. 47, iss. 260. P. 583–621. doi: 10.1080/01621459.1952.10483441.
  16. Sokal R.R., Rohlf F.J. Biometry: the principals and practice of statistics in biological research. Third edition. New York: W.H. Freeman and Company, 1995. 887 p.
  17. Bloom N.S. On the chemical form of mercury in edible fish and marine invertebrate tissues // Canadian Journal of Fisheries and Aquatic Sciences. 1992. Vol. 49, № 5. P. 1010–1017. doi: 10.1139/f92-113.
  18. Croteau M.-N., Luoma S.N., Stewart A.R. Trophic transfer of metals along freshwater food webs: Evidence of cadmium biomagnification in nature // Limnology and Oceanography. 2005. Vol. 50, iss. 5. P. 1511–1519. DOI: 10.4319/ lo.2005.50.5.1511.
  19. Mercury Study Report to Congress. Vol. IV: An Assessment of Exposure to Mercury in the United States [Internet] // https://www.epa.gov/sites/default/files/2015-09/ documents/volume4.pdf.
  20. Sonesten L. Fish mercury levels in lakes – adjusting for Hg and fish-size covariation // Environmental Pollution. 2003. Vol. 125, iss. 2. P. 255–265. doi: 10.1016/s0269-7491 (03)00051-4.
  21. Soltani N., Marengo M., Keshavarzi B., Moore F., Hooda P.S., Mahmoudi M.R., Gobert S. Occurrence of trace elements (TEs) in seafood from the North Persian Gulf: Implications for human health // Journal of Food Composition and Analysis. 2021. Vol. 97. doi: 10.1016/j.jfca.2020.103754.
  22. Борисов М.Я., Иванова Е.С., Тропин Н.Ю., Шилова А.Е., Угрюмова Е.В., Баженова Д.Э. Оценка безопасности употребления в пищу рыбы из водоемов Вологодской области с различным содержанием ртути в мышечной ткани // Трансформация экосистем. 2023. Т. 6, № S4 (22). С. 96–118. doi: 10.23859/estr-230920.
  23. Komov V.T., Pronin N.M., Mendsaikhan B. Mercury content in muscles of fish of the Selenga River and lakes of its basin (Russia) // Inland Water Biology. 2014. Vol. 7. P. 178–184. doi: 10.1134/s1995082914020059.
  24. Kruzikova K., Kensova R., Sedlackova L., Jarkovsky J., Poleszczuk G., Svobodova Z. The correlation between fish mercury liver/muscle ratio and high and low levels of mercury contamination in Czech localities // International Journal of Electrochemical Science. 2013. Vol. 8, iss. 1. P. 45–56. doi: 10.1016/s1452-3981(23)14001-6.
  25. Luczynska J., Paszczyk B., Nowosad J., Luczynski M.J. Mercury, fatty acids content and lipid quality indexes in muscles of freshwater and marine fish on the polish market. Risk assessment of fish consumption // International journal of environmental research and public health. 2017. Vol. 14, iss. 10. doi: 10.3390/ijerph14101120.
  26. Продовольственное сырье и пищевые продукты. Гигиенические требования к качеству и безопасности продовольственного сырья и пищевых продуктов. СанПиН 2.3.2. 560-96. М.: Госкомэпиднадзор России, 1997. 269 с.
  27. Шувалова О.П., Иванова Е.С., Комов В.Т. Влияние накопления ртути на состояние здоровья женщин репродуктивного возраста // Здоровье населения и среда обитания. 2018. № 11 (308). С. 36–39.
  28. Kornilova A.I., Shuvalova O.P., Ivanova E.S. Influence of mercury on the development of a metabolic syndrome in women of Cherepovets, Vologda oblast // Eco sapiens – экологическое сознание человека XXI века в науке, образовании и обществе: сб. науч. тр. всерос. молодеж. науч.-практ. конф. с междунар. участием (18–19 ноября 2019 г., Москва). Ч. 1. М.: РУДН, 2019. С. 13–15.

Supplementary files

Supplementary Files
Action
1. JATS XML
2. Figure 1 – Map-scheme of the study area indicating the location of fishing spots (highlighted with numbers) where fish were caught: 1 – Mologa River; 2 – Chagodoshcha River; 3 – Lake Vanya

Download (782KB)
3. Figure 2 – Mercury content (mg/kg, wet weight) in muscles of different fish species

Download (185KB)
4. Figure 3 – Mercury content (mg/kg, wet weight) in perch muscles from different water bodies

Download (160KB)

Copyright (c) 2024 Bazhenova D.E., Kapustina V.Y., Ivanova E.S.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Согласие на обработку персональных данных с помощью сервиса «Яндекс.Метрика»

1. Я (далее – «Пользователь» или «Субъект персональных данных»), осуществляя использование сайта https://journals.rcsi.science/ (далее – «Сайт»), подтверждая свою полную дееспособность даю согласие на обработку персональных данных с использованием средств автоматизации Оператору - федеральному государственному бюджетному учреждению «Российский центр научной информации» (РЦНИ), далее – «Оператор», расположенному по адресу: 119991, г. Москва, Ленинский просп., д.32А, со следующими условиями.

2. Категории обрабатываемых данных: файлы «cookies» (куки-файлы). Файлы «cookie» – это небольшой текстовый файл, который веб-сервер может хранить в браузере Пользователя. Данные файлы веб-сервер загружает на устройство Пользователя при посещении им Сайта. При каждом следующем посещении Пользователем Сайта «cookie» файлы отправляются на Сайт Оператора. Данные файлы позволяют Сайту распознавать устройство Пользователя. Содержимое такого файла может как относиться, так и не относиться к персональным данным, в зависимости от того, содержит ли такой файл персональные данные или содержит обезличенные технические данные.

3. Цель обработки персональных данных: анализ пользовательской активности с помощью сервиса «Яндекс.Метрика».

4. Категории субъектов персональных данных: все Пользователи Сайта, которые дали согласие на обработку файлов «cookie».

5. Способы обработки: сбор, запись, систематизация, накопление, хранение, уточнение (обновление, изменение), извлечение, использование, передача (доступ, предоставление), блокирование, удаление, уничтожение персональных данных.

6. Срок обработки и хранения: до получения от Субъекта персональных данных требования о прекращении обработки/отзыва согласия.

7. Способ отзыва: заявление об отзыве в письменном виде путём его направления на адрес электронной почты Оператора: info@rcsi.science или путем письменного обращения по юридическому адресу: 119991, г. Москва, Ленинский просп., д.32А

8. Субъект персональных данных вправе запретить своему оборудованию прием этих данных или ограничить прием этих данных. При отказе от получения таких данных или при ограничении приема данных некоторые функции Сайта могут работать некорректно. Субъект персональных данных обязуется сам настроить свое оборудование таким способом, чтобы оно обеспечивало адекватный его желаниям режим работы и уровень защиты данных файлов «cookie», Оператор не предоставляет технологических и правовых консультаций на темы подобного характера.

9. Порядок уничтожения персональных данных при достижении цели их обработки или при наступлении иных законных оснований определяется Оператором в соответствии с законодательством Российской Федерации.

10. Я согласен/согласна квалифицировать в качестве своей простой электронной подписи под настоящим Согласием и под Политикой обработки персональных данных выполнение мною следующего действия на сайте: https://journals.rcsi.science/ нажатие мною на интерфейсе с текстом: «Сайт использует сервис «Яндекс.Метрика» (который использует файлы «cookie») на элемент с текстом «Принять и продолжить».