Influence of abiotic factors on spring oat yields in the Northern region of Russian Federation

Cover Page

Cite item

Full Text

Abstract

Field experiments were carried out on sod-podzolic medium loamy soil, typical for the Northern region of the Russian Federation, in 2012-2019. The dependence of spring oat yields on abiotic conditions was studied. During the research years, the weather conditions varied significantly, which affected the productivity of spring oat. The yield of spring oat grain was found to have a very weak correlation with the effective temperature sum, weak correlation - with the total precipitation, and negative correlation - with the mean air temperature, which indicates the possibility of seed production of this crop in the Northern region of the Russian Federation. According to the data obtained, grain yields varied significantly from year to year. The reasons for the decline in grain productivity in individual years were different and complex. The most plastic cultivars with high productivity were identified.

About the authors

Irina Valentinovna Zobnina

Branch of Federal Center for Integrated Arctic Research of the Russian Academy of Sciences - Arkhangelsk Research Institute of Agriculture

Author for correspondence.
Email: 19651960@mail.ru

Researcher, Plant Growing Laboratory

10, Lugovoy vil., Primorsky district, Arkhangelsk region, 163032, Russian Federation

Valentina Aleksandrovna Korelina

Branch of Federal Center for Integrated Arctic Research of the Russian Academy of Sciences - Arkhangelsk Research Institute of Agriculture

Email: korelina60@mail.ru

Candidate of Agricultural Sciences

10, Lugovoy vil., Primorsky district, Arkhangelsk region, 163032, Russian Federation

Olga Borisovna Batakova

Branch of Federal Center for Integrated Arctic Research of the Russian Academy of Sciences - Arkhangelsk Research Institute of Agriculture

Email: 19651960@mail.ru

Candidate of Agricultural Sciences

10, Lugovoy vil., Primorsky district, Arkhangelsk region, 163032, Russian Federation

References

  1. Tonoyan SV, Kiselev EF, Afanaseeva VK, Ziablova MN, Bogdanov AY, Buneev MP. Influence of climatic conditions and precursors on oat yield and quality. RUDN Journal of Agronomy and Animal Industries. 2012; (4):41–48. (In Russ).
  2. Agroklimaticheskie resursy Arkhangel’skoi oblasti [Agroclimatic resources of the Arkhangelsk region]. Leningrad: Hydrometeorological publ.; 1971. (In Russ).
  3. Bezgodov AV, Akhmetkhanov VF. Adaptive capacity of oat varieties and intensification of their growing technology in the Middle Urals. In: Scientific research: from theory to practice. Conference proceedings of X Int. scientific conference, 30 October 2016, Cheboksary, Russia. Cheboksary: Interaktiv plyus publ.; 2016. p.200–210. (In Russ). doi: 10.21661/r-113661
  4. Kosyanenko AP. The role of water availability in changing the economic and biological characteristics of oats. Bulletin of KSAU. 2007; (1):117–121. (In Russ).
  5. Vasko IA, Bakaev NM. Dependence of spring wheat yield on climatic factors. Zemledelie. 1988; (5):37–38. (In Russ).
  6. Titarenko AV, Korobova NA. Ecological testing of pea sorts in conditions of Rostov region. Agrarian science. 2013; (8):14–15. (In Russ).
  7. Alabushev AV. Sostoyanie i puti effektivnoi otrasli rastenievodstva [State and ways of effective crop production]. Rostov-on-Don: Kniga publ., 2012. (In Russ).
  8. Bespalova LA. Ecological and genetic features of adaptive potential formation of new-generation winter wheat varieties. In: Ecological genetics of cultivated plants: Conference proceedings. Krasnodar: RASKHN publ.; 2005. p.35–38. (In Russ).
  9. Ionova EV, Gaze VL, Nekrasov EI. Perspective of use of adaptive zoning and adaptive selection of crops (review). Grain Economy of Russia. 2013; (3):19–22. (In Russ).
  10. Korelina VA. Influence of abiotic factors on seed productivity of red clover (Trifolium pratense L.) in subarctic conditions of the Russian Federation. Adaptive Fodder Production. 2019; (2):40–47. (In Russ). doi: 10.33814/AFP-2222–5366–2019–2–40–47

Supplementary files

Supplementary Files
Action
1. JATS XML


Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Согласие на обработку персональных данных с помощью сервиса «Яндекс.Метрика»

1. Я (далее – «Пользователь» или «Субъект персональных данных»), осуществляя использование сайта https://journals.rcsi.science/ (далее – «Сайт»), подтверждая свою полную дееспособность даю согласие на обработку персональных данных с использованием средств автоматизации Оператору - федеральному государственному бюджетному учреждению «Российский центр научной информации» (РЦНИ), далее – «Оператор», расположенному по адресу: 119991, г. Москва, Ленинский просп., д.32А, со следующими условиями.

2. Категории обрабатываемых данных: файлы «cookies» (куки-файлы). Файлы «cookie» – это небольшой текстовый файл, который веб-сервер может хранить в браузере Пользователя. Данные файлы веб-сервер загружает на устройство Пользователя при посещении им Сайта. При каждом следующем посещении Пользователем Сайта «cookie» файлы отправляются на Сайт Оператора. Данные файлы позволяют Сайту распознавать устройство Пользователя. Содержимое такого файла может как относиться, так и не относиться к персональным данным, в зависимости от того, содержит ли такой файл персональные данные или содержит обезличенные технические данные.

3. Цель обработки персональных данных: анализ пользовательской активности с помощью сервиса «Яндекс.Метрика».

4. Категории субъектов персональных данных: все Пользователи Сайта, которые дали согласие на обработку файлов «cookie».

5. Способы обработки: сбор, запись, систематизация, накопление, хранение, уточнение (обновление, изменение), извлечение, использование, передача (доступ, предоставление), блокирование, удаление, уничтожение персональных данных.

6. Срок обработки и хранения: до получения от Субъекта персональных данных требования о прекращении обработки/отзыва согласия.

7. Способ отзыва: заявление об отзыве в письменном виде путём его направления на адрес электронной почты Оператора: info@rcsi.science или путем письменного обращения по юридическому адресу: 119991, г. Москва, Ленинский просп., д.32А

8. Субъект персональных данных вправе запретить своему оборудованию прием этих данных или ограничить прием этих данных. При отказе от получения таких данных или при ограничении приема данных некоторые функции Сайта могут работать некорректно. Субъект персональных данных обязуется сам настроить свое оборудование таким способом, чтобы оно обеспечивало адекватный его желаниям режим работы и уровень защиты данных файлов «cookie», Оператор не предоставляет технологических и правовых консультаций на темы подобного характера.

9. Порядок уничтожения персональных данных при достижении цели их обработки или при наступлении иных законных оснований определяется Оператором в соответствии с законодательством Российской Федерации.

10. Я согласен/согласна квалифицировать в качестве своей простой электронной подписи под настоящим Согласием и под Политикой обработки персональных данных выполнение мною следующего действия на сайте: https://journals.rcsi.science/ нажатие мною на интерфейсе с текстом: «Сайт использует сервис «Яндекс.Метрика» (который использует файлы «cookie») на элемент с текстом «Принять и продолжить».