Продовольственный суверенитет и воспитание: гармонизация по-японски
- Авторы: Чугров С.В.1, Малов А.В.2
-
Учреждения:
- Московский государственный институт международных отношений (Университет) МИД России
- Московский государственный университет им. М.В. Ломоносова
- Выпуск: Том 19, № 4 (2019)
- Страницы: 665-677
- Раздел: Современное общество: актуальные проблемы и перспективы развития
- URL: https://journal-vniispk.ru/2313-2272/article/view/340392
- DOI: https://doi.org/10.22363/2313-2272-2019-19-4-665-677
- ID: 340392
Цитировать
Полный текст
Аннотация
В любой цивилизации существуют социокультурные ритуалы, сопровождающие прием пищи, и пример современной Японии особенно показателен. Уважительное отношение к еде используется архитекторами японской продовольственной политики двояко - как инструмент мягкой силы для распространения японского влияния в мире и как эффективный способ обеспечения продовольственной безопасности. Вторая составляющая и стала предметом интереса авторов. В статье раскрываются основные проблемы продовольственной политики Японии. С помощью методов институционального анализа и теории продовольственных режимов показан структурный характер продовольственной импортозависимости Страны восходящего солнца. Сочетание компаративистского подхода и ретроспективного анализа позволило обнаружить в социальной практике Японии ряд элементов, имеющих тесную связь с идеей продовольственного суверенитета, особенно распространенная в Японии концепцией cёкуику (продовольственное просвещение). На основе историко-генетического метода был построен когнитивный маршрут терминологической единицы «от компонента фольклора до законодательного акта», зафиксированы структурно-функциональные особенности закона о продовольственном просвещении ( сёкуику кихон-хо ). Анализ трех базовых планов по стратегическому продвижению cёкуику выявил переориентацию японского общества на коллективизм, здоровый образ жизни и диетологический тонус подрастающего поколения. Несмотря на то, что эффективность перепрофилирования была подтверждена эмпирическими данными, в статье представлен и критический анализ cёкуику . Государственная монополия на продовольственные знания и дискурс риска легитимируют идеологии, генерируют управляемую тревогу и приводят к продовольственному национализму.
Об авторах
Сергей Владиславович Чугров
Московский государственный институт международных отношений (Университет) МИД России
Автор, ответственный за переписку.
Email: new-polis@politstudies.ru
доктор социологических наук, профессор кафедры международной журналистики Московского государственного института международных отношений (Университета) Министерства иностранных дел России; главный редактор журнала «Политические исследования»; ведущий научный сотрудник Института мировой экономики и международных отношений Российской академии наук
Просп. Вернадского, 76, Москва, Россия, 119454Александр Вадимович Малов
Московский государственный университет им. М.В. Ломоносова
Email: malov.pvo@gmail.com
аспирант кафедры сравнительной политологии
Ломоносовский просп., 27, ГСП-1, Москва, Россия, 119991Список литературы
- Zarubina N.N., Kravchenko S.A., Noskova A.V., Karpova D.N., Goloukhova D.V. Sotsiologiya pitaniya: traditsii i transformatsii [Sociology of Food: Traditions and Transformations]. Moscow; 2017 (In Russ.).
- Kirichenko M.A. Vospitanie cherez kulturu pitaniya v yaponskom detskom sadu [Education through food culture in the Japanese kindergarten]. http://russiajapansociety.ru/?p=1837 (In Russ.).
- Malov A.V. Prodovolstvenny suverenitet: politicheskaya kontseptsiya, obshchestvennoe dvizhenie i kontr-gegemonistskii diskurs XXI veka [Food sovereignty: Political concept, social movement and counter-hegemonic discourse of the 21st century]. Gosudarstvennoe Upravlenie. 2017; 65 (6) (In Russ.).
- Malov A.V. Mezhdunarodny prodovolstvenny rezhim [International food regime]. Vestnik MGIMO-Universiteta. 2018; 1 (In Russ.).
- Nalivayko O.A. Hayasi Razan “Zametki povara” [Hayashi Razan “Hōchō shoroku”]. Huminitarian Studies in Easterm Siberia and Far East. 2017; 1 (In Russ.).
- Trotsuk I.V. The “sociological-caloric” value of food: Culinary, cultural, and spatial “measurements”. Russian Sociological Review. 2018; 17 (1) (In Russ.).
- Chugrov S.V. Sotsiokulturnaya traditsiya i vneshnepolitichesky mentalitet sovremennoi Yaponii [Socio-cultural tradition and foreign-policy mentality of contemporary Japan]. Moscow; 2007 (In Russ.).
- Ikegami K., Iwasaki M., Harayama K., Fijihara T. Shoku-no kyodotai. Doin-kara rentai-e [Community of Food: From Mobilization to Solidarity]. Kyoto; 2008 (In Jap.).
- Inoguchi T. Seiji riron [Political Theory]. Tokyo; 2015 (In Jap.).
- Ishizuka S. Kagakuteki shokuyo chojuron [Chemical Theory of Diet for Longevity]. Tokyo; 1896 (In Jap.).
- Ishizuka S. Tsuyoku shokubutsu yoseiho [Popular Diet]. Tokyo; 1899 (In Jap.).
- Nishimura K. Shokuiku — Seikatsu-ni yoru ‘shoku-no shuken’ kaifuku undo to shokuiku: sosharu-inobeshon-no kanten-kara [Shokuiku — food education as consumers movements of regaining the sovereignty over food: From the viewpoint of social innovation]. Doshisha daigaku seisaku kagaku kenkyu. 2008; 10 (2) (In Jap.).
- Nihon no suiden inasaku geiki suru shomondai (Problems of Revival of Aspic Rice Cultivation in Japan). Kokusai Nihon gaku. 2017; 14 (In Jap.).
- Fujita S., Yoshiike N., Imayama T., Nakasuji N. Kokyo seisaku-no shiten-kara mita chiiki shakai-ni okeru shokuiku-no kanosei [Possibility of Shokuiku (food education) in communities as a public policy]. Nihon shokuiku gakkai shi. 2015; 9 (In Jap.).
- Hayashi R. Hocho shoroku [Cook’s notes]. Nihon zuihitsu taisei. Tokyo; 1976. Vol. 23 (In Jap.).
- Yaguchi Y. Shokuryo shuken kakuho-no imi to joken — shohisha nizu ga seisan-shohi-wo kaeru [Meaning and condition of ‘food sovereignty’: Consumer needs can change our production and consumption]. Syokuryo shuken kinkyu teigen kurashi-no anzen to anshin-no tame-ni.) Tokyo; 2000 (In Jap.).
- Yamashita K. Nogyo-no kozo mondai to seisaku-no kihon genri [Structural problems of agriculture and basic principles of policy]. Tokyo; 2004 (In Jap.).
- Annual Report on Food, Agriculture and Rural Areas in Japan. 2006. http://www.maff.go.jp/ e/pdf/fy2006_rep.pdf.
- Annual Report on Food, Agriculture and Rural Areas in Japan. 2012. http://www.maff.go.jp/ e/data/publish/attach/pdf/index-10.pdf.
- Annual Report on Food, Agriculture and Rural Areas in Japan. 2015. http://www.maff.go.jp/ e/pdf/fy2014.pdf.
- Annual Report on Food, Agriculture and Rural Areas in Japan. 2017. http://www.maff.go.jp/ j/wpaper/w_maff/h29/pdf/eibun/eibun1.pdf.
- Annual Report on Food, Agriculture and Rural Areas in Japan. 2018. http://www.maff.go.jp/ e/data/publish/attach/pdf/index-93.pdf.
- Aoki K. Political economics involved in Japan’s safeguard. Seasonal Report. 2001; 45.
- Becker C.B. Foreword: Back to the future? Japanese environmental philosophy. New York; 2017.
- Bernstein H. Agrarian political economy and modern world capitalism: The contributions of food regime analysis. Journal of Peasant Studies. 2016; 43 (3).
- Claeys P. Vía Campesina’s struggle for the right to food sovereignty: From above or from below? Rethinking Food Systems: Structural Challenges, New Strategies, and the Law. San Francisco; 2014.
- Cross T. The Ideologies of Japanese Tea. Subjectivity, Transience аnd National Identity. Folkestone; 2009.
- Dogen. Instructions on Kitchen Work (Ji kuin mon). Treasury of the Trite Dharma Eye: Zen Master Dōgen’s Shōbōgenzō. Boston; 2010.
- Edelman M. Food sovereignty: Forgotten genealogies and future regulatory challenges. Journal of Peasant Studies. 2014; 41 (8).
- Hisano S. Food Security Politics and Alternative Agri-food Initiatives in Japan. Academic Forum on Food Security and Agricultural Development in East Asia. 2014. http://www.econ.kyoto-u.ac.jp/ ~chousa/WP/131.pdf.
- Farina F. Japan in the international food regimes: Understanding Japanese food self-sufficiency decline. Feeding Japan: The Cultural and Political Issues of Dependency and Risk. London; 2017.
- Foucault M. The Archaeology of Knowledge and the Discourse on Language. New York; 1972.
- Friedmann H., McMichael P. Agriculture and the state system: The rise and decline of national agricultures, 1870 to the present. Sociologica Ruralis. 1989; 29.
- Friedmann H. The political economy of food: A global crisis. New Left Review. 1993; 197 (1).
- Friedmann H. Feeding the empire: Pathologies of globalized agriculture. The Socialist Register 2005. London; 2004.
- Goodman D., Watts M. Agrarian questions: Global appetite, local metabolism: nature, culture, and industry in fin-de-siècle agro-food systems. Globalising Food: Agrarian Questions and Global Restructuring. London; 1997.
- Holden T.J.M. The Well-Tempura’d Nation: Japan, television food shows and cultural nationalism. Paper presented at the 5th Conference of the Asia Pacific Sociological Association. Brisbane; 2002.
- Holden T.J.M. Japan’s Mediated «Global» Identities. 2008. www.intcul.tohoku.ac.jp/-holden/ MediatedSociety.
- Inutsuka Yu. Sensation, betweenness, rhythms: Watsuji’s environmental philosophy and ethics in conversation with Heidegger. Japanese Environmental Philosophy. New York; 2017.
- Jussaume R., Shūji H., Yoshimitsu T. Food safety in modern Japan. Japanstudien. 2001; 12 (1).
- Kimura A., Nishiyama M. The chisan-chisho movement: Japanese local food movement and its challenges. Agriculture and Human Values. 2008; 25 (1).
- Kimura H. Food education as food literacy: privatized and gendered food knowledge in contemporary Japan. Food and Foodways. 2011; 19 (3).
- Kojima A. Responsibility or right to eat well: Food education (Shokuiku) campaign in Japan. Stanford Journal of East Asian Affairs. 2011; 11 (1).
- Lupton D. Risk as moral danger: The social and political functions of risk discourse in public health. International Journal of Health Services. 1993; 23 (3).
- Mah C. Governing food and public health in contemporary Japan. Journal of Sociology. 2010; 46 (4).
- McMichael P. A food regime genealogy. Journal of Peasant Studies. 2009; 36 (1).
- McMichael P. A food regime analysis of the ‘World Food Crisis’. Agriculture and Human Values. 2009; 26 (46).
- Miyoshi M., Tsuboyama-Kasaoka N., Nishi N. School-based «Shokuiku» program in Japan: Application to nutrition education in Asian countries. Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition. 2012; 21 (1).
- Ohe Y., Kurihara S., Shimoura S. Evaluating willingness to become a food education volunteer among urban residents in Japan: Toward a participatory food policy. Agricultural and Food Economics. 2014; 2 (6).
- Ohnuki-Tierney E. Rice as Self: Japanese Identities through Time. Princeton; 1994.
- Parkes G. Kūkai and Dōgen as exemplars of ecological engagement. Japanese Environmental Philosophy. Oxford — New York; 2017.
- Pechlaner G., Otero G. The Third Food Regime: Neoliberal globalism and agricultural biotechnology in North America. Sociologia Ruralis. 2008; 48 (46).
- Reiher C. Food pedagogies in Japan: From the implementation of the Basic Law on food education to Fukushima. Australian Journal of Adult Learning. 2012; 52 (3).
- Ritzer G. The Globalization: The Essentials. Hoboken; 2011.
- Rose N.S. Powers of Freedom: Reframing Political Thought. Cambridge; 1999.
- Spencer H. Education: Intellectual, Moral, and Physical. London; 1861.
- Statistical handbook of Japan. 2018. http://www.stat.go.jp/english/data/handbook/pdf/2018all.pdf.
- Takeda H. Delicious food in a beautiful country: Nationhood and nationalism in discourses on food in contemporary Japan. Studies in Ethnicity and Nationalism. 2008; 8 (1).
- Takeda H. Securitizing food in Japan: Global crises, domestic problems and a neoliberal state. Governing Insecurity in Japan: The Domestic Discourse and Policy Response. New York; 2014.
- Takeda W. Reconsidering Individualization of Eating: A Cross-Cultural Analysis on Determinants of Commensality and Solo-Eating. 2016. https://openresearch-repository.anu.edu.au/ bitstream/1885/101431/1/Takeda%20Thesis%202016.pdf.
- Takeda W., Banwell C., Dixon J. Advancing food dovereignty or nostalgia: The construction of Japanese diets in the national Shokuiku policy. Anthropological Forum. 2016; 26 (3).
- Takeda W., Melby M.K., Ishikawa Y. Food education for whom? Perceptions of food education and literacy among dietitians and laypeople in urban Japan. Food Studies. 2017; 7 (4).
- Takimoto H., Sarukura N., Ishikawa-Takata K. How to define family meals in “Shokuiku” (Food and Nutrition Education). Journal of Nutritional Science and Vitaminology. 2015; 61.
- Wegren S.K., Nikulin A.M., Trotsuk I.V. The Russian variant of food security. Problems of Post-Communism. 2016; 64 (1).
- White paper on Shokuiku. 2016. http://www.maff.go.jp/e/data/publish/attach/pdf/index-53.pdf.
- Wittman H. Food sovereignty: A new rights framework for food and nature? Environment and Society: Advances in Research. Special Issue on Food. 2011; 2 (1).
Дополнительные файлы

