The First Experiments in Russia to Obtain a Degree in Philosophy


Cite item

Full Text

Abstract

The paper attempts to identify the period in Russia when professional specialization in scientific and educational spheres is formed. To solve this problem, the author takes into account the institutional segment of philosophy in Russia, first of all, the university. Then he identifies the functionality of holders of academic degrees “Master of Philosophy”, determines the moment when and how, where and under what conditions philosophy becomes a designation of professional interests. To achieve this goal, the author analyzes the activities of the teaching corporation of metropolitan (Moscow, St. Petersburg) and provincial (Kazan, Kiev) universities of the Russian Empire. The author pays attention to the content of the actual educational process and research activities, and also takes into account the normative documents of general and private character ((local, regional levels, governmental orders, University Statutes). To form the context, the author pays attention to the interaction of academic corporations with state structures (Ministry of Public Education, Senate, Synod), takes into account the mindset of society, ideological background, and political situation. All this makes it possible to record important moments when philosophy, from a kind of “private case” of professional training, from a “secondary element” of professional development, is gradually transformed into a life choice, into a professional activity, into one of the dominant spheres of the academic community.

About the authors

Vasily V. Vanchugov

Lomonosov Moscow State University

Author for correspondence.
Email: vanchugov@gmail.com
ORCID iD: 0000-0002-2674-6578
SPIN-code: 9646-8550

DSc in Philosophy, Professor of the Department of History of Russian Philosophy, Faculty of Philosophy

27/4 Lomonosovsky Prospekt, Moscow, GSP-1, 119991, Russian Federation

References

  1. Modzalevskij LB. Lomonosov and his pupil Popovsky (On literary continuity). In: XVIII century. Collection 3. Moscow–Leningrad; 1958. (In Russian).
  2. Nikitenko AV. Alexander Ivanovich Galich, former professor of philosophy at St. Petersburg University. Saint Peterburg: pechatnja V. Golovina publ.; 1869. (In Russian).
  3. Vanchugov VV. “I want to be a professor of philosophy”.. The story of one “project” by I.S. Turgenev. RUDN Journal of Philosophy. 2019;23(2):145–171. (In Russian). https://doi.org/10.22363/2313-2302-2019-23-2-145-171
  4. Turgenev IS. The complete collection of writings and letters in thirty volumes. Letters in 18 volumes. Vol. 1. Letters 1831–1849. Moscow: Nauka publ.; 1982. (In Russian).
  5. Mel’nikov PI. The First Master of Mongolian Literature. In: Domestic notes. From. VII: Mixture’. 1840. № 3. (In Russian).
  6. Vengerov SA. Critical and Biographical Dictionary of Russian Writers and Scientists. Vol. 6. Saint Peterburg; 1897–1904. (In Russian).

Supplementary files

Supplementary Files
Action
1. JATS XML

Согласие на обработку персональных данных с помощью сервиса «Яндекс.Метрика»

1. Я (далее – «Пользователь» или «Субъект персональных данных»), осуществляя использование сайта https://journals.rcsi.science/ (далее – «Сайт»), подтверждая свою полную дееспособность даю согласие на обработку персональных данных с использованием средств автоматизации Оператору - федеральному государственному бюджетному учреждению «Российский центр научной информации» (РЦНИ), далее – «Оператор», расположенному по адресу: 119991, г. Москва, Ленинский просп., д.32А, со следующими условиями.

2. Категории обрабатываемых данных: файлы «cookies» (куки-файлы). Файлы «cookie» – это небольшой текстовый файл, который веб-сервер может хранить в браузере Пользователя. Данные файлы веб-сервер загружает на устройство Пользователя при посещении им Сайта. При каждом следующем посещении Пользователем Сайта «cookie» файлы отправляются на Сайт Оператора. Данные файлы позволяют Сайту распознавать устройство Пользователя. Содержимое такого файла может как относиться, так и не относиться к персональным данным, в зависимости от того, содержит ли такой файл персональные данные или содержит обезличенные технические данные.

3. Цель обработки персональных данных: анализ пользовательской активности с помощью сервиса «Яндекс.Метрика».

4. Категории субъектов персональных данных: все Пользователи Сайта, которые дали согласие на обработку файлов «cookie».

5. Способы обработки: сбор, запись, систематизация, накопление, хранение, уточнение (обновление, изменение), извлечение, использование, передача (доступ, предоставление), блокирование, удаление, уничтожение персональных данных.

6. Срок обработки и хранения: до получения от Субъекта персональных данных требования о прекращении обработки/отзыва согласия.

7. Способ отзыва: заявление об отзыве в письменном виде путём его направления на адрес электронной почты Оператора: info@rcsi.science или путем письменного обращения по юридическому адресу: 119991, г. Москва, Ленинский просп., д.32А

8. Субъект персональных данных вправе запретить своему оборудованию прием этих данных или ограничить прием этих данных. При отказе от получения таких данных или при ограничении приема данных некоторые функции Сайта могут работать некорректно. Субъект персональных данных обязуется сам настроить свое оборудование таким способом, чтобы оно обеспечивало адекватный его желаниям режим работы и уровень защиты данных файлов «cookie», Оператор не предоставляет технологических и правовых консультаций на темы подобного характера.

9. Порядок уничтожения персональных данных при достижении цели их обработки или при наступлении иных законных оснований определяется Оператором в соответствии с законодательством Российской Федерации.

10. Я согласен/согласна квалифицировать в качестве своей простой электронной подписи под настоящим Согласием и под Политикой обработки персональных данных выполнение мною следующего действия на сайте: https://journals.rcsi.science/ нажатие мною на интерфейсе с текстом: «Сайт использует сервис «Яндекс.Метрика» (который использует файлы «cookie») на элемент с текстом «Принять и продолжить».