Reaction of barley varieties on the content of polyphenols on stress soil backgrounds
- Authors: Shupletsova O.N.1, Tovstik E.V.1, Shchennikova I.N.1
-
Affiliations:
- Federal Agrarian Scientific Center of the North-East of N. V. Rudnitsky
- Issue: No 6 (2023)
- Pages: 15-19
- Section: Articles
- URL: https://journal-vniispk.ru/2500-2627/article/view/233863
- DOI: https://doi.org/10.31857/S2500262723060030
- EDN: https://elibrary.ru/NNMCAD
- ID: 233863
Cite item
Abstract
About the authors
O. N. Shupletsova
Federal Agrarian Scientific Center of the North-East of N. V. Rudnitsky
Email: olga.shuplecova@mail.ru
610007, Kirov, ul. Lenina, 166 a
E. V. Tovstik
Federal Agrarian Scientific Center of the North-East of N. V. Rudnitsky610007, Kirov, ul. Lenina, 166 a
I. N. Shchennikova
Federal Agrarian Scientific Center of the North-East of N. V. Rudnitsky610007, Kirov, ul. Lenina, 166 a
References
- Nexus on climate change: Agriculture and possible solution to cope future climate change stresses / A. Shahzad, S. Ullah, A. A. Dar, et al. // Environmental Science and Pollution Research. 2021. Vol. 12. No. 28. P. 14211-14232. doi: 10.1007/s11356-021-12649-8.
- Arzani A., Ashraf M. Smart Engineering of Genetic Resources for Enhanced Salinity Tolerance in Crop Plants // Critical Reviews in Plant Sciences. 2016. Vol. 3. No. 35. P. 146-189. doi: 10.1080/07352689.2016.1245056.
- Шуплецова О. Н., Щенникова И. Н. Результаты использования клеточных технологий в создании новых сортов ячменя, устойчивых к токсичности алюминия и засухе // Вавиловский журнал генетики и селекции. 2016. Т. 20. № 5. С. 623-628. doi: 10.18699/VJ16.183.
- Investigation of phenolic compounds with antioxidant activity in barley and oats affected by variation in growing location / Sh. Rao, A. B. Santhakumar, K. A. Chinkwo, et al. // Cereal Chemistry. 2020. Vol. 4. No. 97. P. 772-782. doi: 10.1002/cche.10291.
- Role and regulation of plants phenolics in abiotic stress tolerance: an overview / M. I. Naikoo, M. I. Dar, F. Raghib, et al. // In book: Plant Signaling Molecules. Elsevier (Woodhead Publishing), 2019. Ch. 9. Р. 157-168. doi: 10.1016/B978-0-12-816451-8.00009-5.
- Аллагулова Ч. Р., Ласточкина О. В. Снижение уровня окислительного стресса в растениях пшеницы под влиянием эндофитных бактерий в условиях засухи // Экобиотех. 2020. Т. 3. № 2. С. 129-134. doi: 10.31163/2618-964Х-2020-3-2-129-134.
- Sirin S., Aslim B. Determination of antioxidant capacity, phenolic acid composition and antiproliferative effect associated with phenylalanine ammonia lyase (PAL) activity in some plants naturally growing under salt stress // Proceedings. 2017. Vol. 1. No. 1. Article 1035. URL: https://www.mdpi.com/2504-3900/1/10/1035 (дата обращения: 01.03.2023). doi: 10.3390/proceedings1101035.
- Guo T. R., Zhang G. P., Zhang Y. H. Physiological changes in barley plants under combined toxicity of aluminum, copper and cadmium // Colloids Surf B Biointerfaces. 2007. Vol. 2. No. 57. Р. 182-188. doi: 10.1016/j.colsurfb.2007.01.013.
- Functional Properties of Polyphenols in Grains and Effects of Physicochemical Processing on Polyphenols / S. Tian, Y. Sun, Z. Chen, et al. // Journal of Food Quality. 2019. Article 2793973. URL: https://www.hindawi.com/journals/jfq/2019/2793973/ (дата обращения: 01.03.2023). doi: 10.1155/2019/2793973.
- Рихтер А. А., Горина В. М. Полифенолы тканей плодов косточковых культур в профилактике некоторых заболеваний человека // Плодоводство. 2018. Т. 30(1). С. 273-283.
- Журлова Е. Д., Бондаренко А. В., Базильский Д. А. и др. Содержание свободных и связанных полифенолов злаковых и бобовых культур // Grain Products and Mixed Fodder's. 2017. Vol. 17. No. 2. P. 14-18.
- Influence of Abiotic Stress Factors on the Antioxidant Properties and Polyphenols Profile Composition of Green Barley (Hordeum vulgare L.) / P. L. Kowalczewski, D. Radzikowska, E. Ivanisova, et al. // International Journal of Molecular Sciences. 2020. Vol. 21. No. 2. Article 397. URL: https://www.mdpi.com/1422-0067/21/2/397 (дата обращения: 01.06.2023). doi: 10.3390/ijms21020397.
- Study of resistance of spring barley genotypes to zinc and cadmium / R. A. Alybaeva, U. A. Shilmanova, Z. A. Inelova, et al. // Eurasian Journal of Ecology. 2019. V. 59. No. 2. P. 60-68. doi: 10.26577/EJE.2019.v59.i2.05.
- Kiani R., Arzani A., Maibod S. A. M. M. Polyphenols, Flavonoids, and Antioxidant Activity Involved in Salt Tolerance in Wheat, Aegilops cylindrica and Their Amphidiploids // Frontiers in Plant Science. 2021. Vol. 12. URL https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpls.2021.646221/full (дата обращения: 01.06.2023). doi: 10.3389/fpls.2021.646221.
- Effects of sprouting and salt stress on polyphenol composition and antiradical activity of einkorn, emmer and durum wheat / F. Stagnari, A. Galieni, S. D'egidio, et al. // Italian Journal of Agronomy. 2018. Vol. 4. No. 11. doi: 10.4081/ija.2017.848.
- Effect of the time and temperature of germination on the phenolic compounds of Triticum aestivum, L. and Panicum miliaceum, L. / D. Ceccaroni, V. Alfeo, E. Bravi, et al. // Lebensmittel-Wissenschaft und-Technologie. 2020. Vol. 8. No. 127. Article 109396. URL: https://www.agronomy.it/index.php/agro/article/view/848 (дата обращения: 01.06.2023). doi: 10.1016/j.lwt.2020.109396.
- Supplemental Effects of Biochar and Foliar Application of Ascorbic Acid on Physio-Biochemical Attributes of Barley (Hordeum vulgare L.) under Cadmium-Contaminated Soil / S. Yaseen, S. F. Amjad, N. Mansoora, et al. // Sustainability. 2021. Vol. 13. No. 16. Article 9128. URL: https://www.mdpi.com/2071-1050/13/16/9128 (дата обращения: 01.06.2023). doi: 10.3390/su13169128.
- Identification of the gene network modules highly associated with the synthesis of phenolics compounds in barley by transcriptome and metabolome analysis / Z. Han, M. Ahsan, M. F. Adil, et al. // Food Chemistry. 2020. Vol. 323. Article 126862. URL: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S030881462030724X?via%3Dihub (дата обращения: 01.06.2023). doi: 10.1016/j.foodchem.2020.126862.
- Проблемы деградации и восстановления продуктивности земель сельскохозяйственного назначения в России / под ред. А. В. Гордеева, Г. А. Романенко. М.: Росинформагротех, 2008. 67 с.
- Cadmium pollution from phosphate fertilizers in arable soils and crops: an overview / A. G. Nino-Savala, Z. Zhuang, X. Ma, et al. // Frontiers of Agricultural Science and Engineering. 2019. Vol. 6. No. 4. P. 419-430. doi: 10.15302/J-FASE-2019273.
- Селюкова С. В. Тяжелые металлы в агроценозах // Достижения науки и техники АПК. 2020. Т. 34. № 8. С. 85-93. doi: 10.24411/0235-2451-2020-10815.
- Термодинамическое состояние кадмия и свинца в почвах каштаново-солонцового комплекса / А. П. Ендовицкий, В. П. Калиниченко, В. Б. Ильин и др. // Агрохимия. 2008. № 9. С. 59-65.
- Фазлыева А. С., Даукаев Р. А., Каримов Д. О. Влияние кадмия на здоровье населения и способы профилактики его токсических эффектов // Медицина труда и экология человека. 2022. № 1 (29). С. 220-235. doi: 10.24411/2411-3794-2022-10115.
- Шеромов А. М., Товстик Е. В., Шуплецова О. Н. Валидация методики определения полифенолов в зерне ячменя // Съезд общества физиологов растений России "Биология растений в эпоху глобальных изменений климата: тезисы докладов. Уфа: УИБ УФИЦ РАН, 2023. С. 395.
Supplementary files
