The influence of cultivation technology on the content of trace elements in pea plants
- Authors: Dubovik E.V.1, Dubovik D.V.1, Morozov A.N.1
-
Affiliations:
- Kursk Federal Agricultural Research Center
- Issue: No 5 (2024)
- Pages: 13-19
- Section: Agriculture and land reclamation
- URL: https://journal-vniispk.ru/2500-2627/article/view/274684
- DOI: https://doi.org/10.31857/S2500262724050038
- EDN: https://elibrary.ru/SJAYTD
- ID: 274684
Cite item
Abstract
The purpose of the research is to assess the level of accumulation of copper, zinc, manganese, cobalt and iron by peas using various cultivation technologies. The work was carried out in 2020–2023 on chernozem typical of the Kursk region. Four agrotechnologies of pea cultivation were studied, based on various methods of basic tillage: traditional, differentiated, minimal, direct sowing. The copper content was highest in the roots with minimal technology (13.37 mg/kg), in straw and grain – with direct sowing (6.16 and 5.74 mg/kg). The maximum amount of zinc in the roots was provided by traditional technology and direct sowing (34.10 and 34.63 mg/kg), in straw – differentiated (13.35 mg/kg), in grain ‒ traditional and differentiated (28.06 and 28.86 mg/kg) technologies. The highest content of manganese in the roots was with differentiated technology (369.95 mg/kg), in straw and grain – with direct sowing (68.11 and 55.30 mg/kg). The maximum amount of cobalt in the roots was observed with direct sowing (7.05 mg/kg), in straw – with differentiated technology (4.44 mg/kg), in grain – with minimal technology and direct sowing (3.51 mg/kg). The iron content in the roots did not differ significantly with traditional, minimal technologies and direct sowing, and with differentiated, it decreased by 16.3…26.0 mg/kg. In pea straw, the lowest amount of iron was found with differentiated technology (270.27 mg/kg). During direct sowing, the highest concentration of iron in the grain was noted (135.7 mg /kg). The coefficient of biological accumulation of trace elements by grain was higher than by roots and straw. The highest values of this grain index for copper (24.33), manganese (27.68), cobalt (12.14) and iron (9.19) were noted with direct sowing, and for zinc – with differentiated (28.36) and minimal (28.31) technologies.
Full Text

About the authors
E. V. Dubovik
Kursk Federal Agricultural Research Center
Author for correspondence.
Email: dubovikdm@yandex.ru
доктор биологических наук
Russian Federation, KurskD. V. Dubovik
Kursk Federal Agricultural Research Center
Email: dubovikdm@yandex.ru
доктор сельскохозяйственных наук
Russian Federation, KurskA. N. Morozov
Kursk Federal Agricultural Research Center
Email: dubovikdm@yandex.ru
кандидат сельскохозяйственных наук
Russian Federation, KurskReferences
- Ludvíková M., Griga M. Pea transformation: History, current status and challenges // Czech Journal of Genetics and Plant Breeding. 2022. No. 3. P. 127‒161. doi: 10.17221/24/2022-CJGPB.
- Горох. Посевные площади, валовые сборы и урожайность в 2023 году // Экспертно-аналитический центр агробизнеса «АБ-Центр» www.ab-centre.ru. URL: https://ab-centre.ru/news/goroh-posevnye-ploschadi-valovye-sbory-i-urozhaynost-v-2023-godu (дата обращения: 21.06.2024).
- Hacisalihoglu G., Beisel N. S. Characterization of pea seed nutritional value within a diverse population of Pisum sativum // PLoS One. 2021. No. 4. e. 0259565. URL: https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0259565 (дата обращения: 01.06.2024). doi: 10.1371/journal.pone.0259565.
- Cимбиотическая фиксация атмосферного азота у бобовых растений как генетико-селекционный признак / К. К. Сидорова, М. Н. Гляненко, Т. М. Мищенко и др. // Вавиловский журнал генетики и селекции. 2015. № 19 (1). С. 50‒57.
- Field Pea in European Cropping Systems: Adaptability, Biological Nitrogen Fixation and Cultivation Practices / A. Karkanis, G. Ntatsi, Ch- K. Kontopoulou, et al. // Notulae Botanicae Horti Agrobotanici Cluj-Napoca. 2016. Vol. 44. No. 2. P 325‒336. doi: 10.15835/nbha44210618.
- Попов А. С. Влагообеспеченность посевов твердой озимой пшеницы при возделывании по различным предшественникам // Достижения науки и техники АПК. 2019. Т. 33. № 11. С. 10–13. doi: 10.24411/0235-2451-2019-11102.
- Вошедский Н. Н., Кулыгин В. А. Влияние элементов технологии возделывания на урожайность новых сортов гороха в богарных условиях Ростовской области // Достижения науки и техники АПК. 2021. Т. 35. № 8. С. 14–19. doi: 10.53859/02352451_2021_35_8_14.
- Труфанова А. А. Оценка качества фитомассы гороха при внесении традиционных комплексных удобрений и акваринов // Вестник КрасГА У. 2022. № 3. С. 79‒86. doi: 10.36718/1819-4036-2022-3-79-86.
- Зубкова Т. В., Мотылева С. М., Виноградов Д. В. Исследование влияния органических и минеральных удобрений на урожайность рапса и зольный состав его маслосемян // Вестник Ульяновской государственной сельскохозяйственной академии. 2022. № 1 (57). С. 77–84.
- Дубовик Д. В., Дубовик Е. В., Морозов А. Н. Микроэлементы в яровом ячмене в зависимости от способа основной обработки почвы // Земледелие. 2023. № 7. С. 11–15.
- Arslan M. Variation of some seed trace element contents in Grass Pea (Lanhyrus sativus L.) genotypes from Turkey // Fresenius Environmental Bulletin. 2017. Vol. 26. No. 5. P. 3676‒3684.
- Photosynthesis, yielding and quality of pea seeds depending on the row spacing and sowing density / R. E. Tobiasz-Salach, M. Jańczak-Pieniążek, D. Bobrecka-Jamro, et al. // Journal of Water and Land Development. 2022. Special Issue. P. 146–155. doi: 10.24425/jwld.2022.143730.
- Васильев И. П., Туликов А. М., Баздырев Г. И. Практикум по земледелию. М.: КолосС, 2004. 424 с.
- Методические указания по определению тяжелых металлов в почвах сельхозугодий и продукции растениеводства / А. В. Кузнецов, А. П. Фесон, С. Г. Самохвалов и др. М.: Изд-во ЦИНАО, 1992. 61 с.
- Практикум по агрохимии / В. Г. Минеев, В. Г. Сычев, О. А. Амельянчик и др. М.: Изд-во МГУ, 2001. 689 с.
- Добровольский В. В. Основы биогеохимии. М.: Изд-во Академия, 2003. 400 с.
- Дьяченко В. В., Матасова И. Ю. Региональные кларки химических элементов в почвах Европейской части юга России // Почвоведение. 2016. № 10. С. 1159–1166. doi: 10.7868/S0032180X16100063.
- Transcriptome analysis shows that alkalinity affects metabolism in the roots of Mesembryanthemum crystallinum / Y. X. Hei, J. Liu, Z. X. Zhang, et al. // Biologia plantarum. 2023. Vol. 67. P. 114‒125. doi: 10.32615/bp.2023.009.
- Impact of zinc and iron agronomic biofortification on grain mineral concentration of finger millet varieties as affected by location and slope / D. Teklu, D. Gashu, E. J. M. Joy, et al. // Frontiers in Nutrition. 2023. Vol. 10. P. 1159833. URL: https://www.frontiersin.org/journals/nutrition/articles/10.3389/fnut.2023.1159833/full (дата обращения: 01.06.2024). doi: 10.3389/fnut.2023.1159833.
- Витковская С. Е., Яковлев О. Н. Влияние возрастающих доз доломитовой муки на распределение марганца и железа в системе почва – растение // Агрохимия. 2017. № 11. С. 44–51. doi: 10.7868/S0002188117110059.
- Excessive iron accumulation in the pea mutants dgl and brz: subcellular localization of iron and ferritin / R. Becker, R. Manteuffel, D. Neumann, et al. // Planta. 1998. Vol. 207. P. 217‒223. doi: 10.1007/s004250050475.
- Лукин С. В. Оценка макро- и микроэлементного состава растений гороха, белого люпина и сои // Вестник Российской сельскохозяйственной науки. 2018. № 6. С. 76‒79. doi: 10.30850/vrsn/2018/6/76-79.
Supplementary files
