Food Sharing as a Mechanism for Increasing Food Availability: World Experience and Russian Practice

Cover Page

Cite item

Full Text

Open Access Open Access
Restricted Access Access granted
Restricted Access Subscription Access

Abstract

This study examines the current problem of food waste and hunger in the world, with an emphasis on the situation in Russia. Food shortages have been identified in many countries due to various factors such as conflict, climate change and pandemic. The article highlights the importance of sustainable food management to reduce food waste and fight hunger. The study showed that each person throws away a huge amount of food every year, which negatively affects both the people themselves and the environment. Provides evidence of how rising food waste is impacting climate change and threatening ecosystems. An overview of various food sharing models is given, showing examples of platforms and organizations involved in the exchange of food on a commercial, charitable and public basis. The author notes the significant potential of food sharing not only in reducing food waste, but also in solving problems of food availability for those in need. The need to revise tax policy to stimulate the participation of companies in charitable programs, including food sharing, is pointed out.

About the authors

Maxim A. Bochanov

Financial University under the Government of the Russian Federation

Author for correspondence.
Email: max8797@list.ru
ORCID iD: 0000-0002-0802-1418
SPIN-code: 4326-4510

Cand. Sci. (Polit.), Associate Professor

Russian Federation, Moscow

References

  1. Babakov A.N., Bondarenko V.A., Dubinina M.A., Razinkova T.I. Issues of updating the development of food sharing in Russia // Economics of sustainable development. 2023. No. 1(53). pp. 19–22.
  2. Berketova L.V., Volodina S.S. Food sharing—as an environmentally friendly way of using food products // Bulletin of science and practice. 2020. V. 6. No. 1. pp. 253–259.
  3. Volkova A.V. Waste recycling market // National Research University. High School of Economics. Development Center., M., 2018. —87 p.
  4. Zinina O.V., Olentsova Yu.A. Reducing food losses as a tool for managing economic and social development//E-Management. 2024. V. 7, No. 1. pp. 28–35.
  5. Kazantseva S.Yu. Shared economy trends in the trade of healthy food products. Risk: Resources, Information, Supply, Competition. 2019;(1):254–257.
  6. Mityashin G. Yu. Transformation of food security in a post-industrial economy // Bulletin of NGIEI. 2022. No. 9 (136).
  7. Nesterova, S.I. Sharing economy as a new trend in consumer behavior / S.I. Nesterova // Bulletin of the Samara Municipal Institute of Management. —2023.— No. 3. —P. 39–48.
  8. Onoprienko Yu.G., Kubantseva A.D. Food sharing: relevance, problems and prospects for development in Russia // Innovative economics: prospects for development and improvement. 2022. No. 7 (65). pp. 32–37. URL: https://www.elibrary.ru/item.asp?edn=navsuy.
  9. Saginova O.V., Orishko Yu.A. Models of food sharing // Economics, entrepreneurship and law. 2021. Volume 11. No. 2. pp. 227–240. doi: 10.18334/epp.11.2.111587.
  10. Sarkisov V.A. Reducing the level of production and consumption of plastic products as one of the factors ensuring the economic security of the national project «Ecology» // Modern Economics: Problems and Solutions. Economic Growth and Development, 2022, Volume 2.
  11. Tishina, R. D. Theory of rationality of the 21st century: food sharing / R. D. Tishina. —Text : electronic // Science without borders. —2021. —No. 3 (55). —pp. 79–83.
  12. Pellerito, Alessandra & Dounz-Weigt, Ralf & Micali, Maria. (2019). Food Sharing and the Regulatory Situation in Europe. An Introduction. 10.1007/978-3-030-27664-5_1.

Supplementary files

Supplementary Files
Action
1. JATS XML


Согласие на обработку персональных данных с помощью сервиса «Яндекс.Метрика»

1. Я (далее – «Пользователь» или «Субъект персональных данных»), осуществляя использование сайта https://journals.rcsi.science/ (далее – «Сайт»), подтверждая свою полную дееспособность даю согласие на обработку персональных данных с использованием средств автоматизации Оператору - федеральному государственному бюджетному учреждению «Российский центр научной информации» (РЦНИ), далее – «Оператор», расположенному по адресу: 119991, г. Москва, Ленинский просп., д.32А, со следующими условиями.

2. Категории обрабатываемых данных: файлы «cookies» (куки-файлы). Файлы «cookie» – это небольшой текстовый файл, который веб-сервер может хранить в браузере Пользователя. Данные файлы веб-сервер загружает на устройство Пользователя при посещении им Сайта. При каждом следующем посещении Пользователем Сайта «cookie» файлы отправляются на Сайт Оператора. Данные файлы позволяют Сайту распознавать устройство Пользователя. Содержимое такого файла может как относиться, так и не относиться к персональным данным, в зависимости от того, содержит ли такой файл персональные данные или содержит обезличенные технические данные.

3. Цель обработки персональных данных: анализ пользовательской активности с помощью сервиса «Яндекс.Метрика».

4. Категории субъектов персональных данных: все Пользователи Сайта, которые дали согласие на обработку файлов «cookie».

5. Способы обработки: сбор, запись, систематизация, накопление, хранение, уточнение (обновление, изменение), извлечение, использование, передача (доступ, предоставление), блокирование, удаление, уничтожение персональных данных.

6. Срок обработки и хранения: до получения от Субъекта персональных данных требования о прекращении обработки/отзыва согласия.

7. Способ отзыва: заявление об отзыве в письменном виде путём его направления на адрес электронной почты Оператора: info@rcsi.science или путем письменного обращения по юридическому адресу: 119991, г. Москва, Ленинский просп., д.32А

8. Субъект персональных данных вправе запретить своему оборудованию прием этих данных или ограничить прием этих данных. При отказе от получения таких данных или при ограничении приема данных некоторые функции Сайта могут работать некорректно. Субъект персональных данных обязуется сам настроить свое оборудование таким способом, чтобы оно обеспечивало адекватный его желаниям режим работы и уровень защиты данных файлов «cookie», Оператор не предоставляет технологических и правовых консультаций на темы подобного характера.

9. Порядок уничтожения персональных данных при достижении цели их обработки или при наступлении иных законных оснований определяется Оператором в соответствии с законодательством Российской Федерации.

10. Я согласен/согласна квалифицировать в качестве своей простой электронной подписи под настоящим Согласием и под Политикой обработки персональных данных выполнение мною следующего действия на сайте: https://journals.rcsi.science/ нажатие мною на интерфейсе с текстом: «Сайт использует сервис «Яндекс.Метрика» (который использует файлы «cookie») на элемент с текстом «Принять и продолжить».