Open Access Open Access  Restricted Access Access granted  Restricted Access Subscription Access

Vol 104, No 5 (2015)

Full Issue

Open Access Open Access
Restricted Access Access granted
Restricted Access Subscription Access

Articles

pages 4-8 views
pages 9-15 views

Danfoss. Oborudovanie Danfoss dlya gipermarketa «Evropa»

Tolstoukhov S.V., Perepelitsin S.N., Dorokhov R.S.
Refrigeration Technology. 2015;104(5):16-20
pages 16-20 views

Farmina. Vozdukhookhladiteli kompanii LUVE

Shishov V.V.
Refrigeration Technology. 2015;104(5):21-23
pages 21-23 views

Emerson. Kholodil'naya avtomatika Alco Controls dlya sistem na CO 2

Kalashnikov F.K.
Refrigeration Technology. 2015;104(5):24-29
pages 24-29 views

Novye vozmozhnosti snizheniya sily soprotivleniya skol'zheniyu v ledovykh vidakh sporta

Goncharova G.Y., Nikiforova I.G.

Abstract

This part of the article goes on to describe the new features of reducing the force of resistance to sliding in the ice sports. It presents the results of experimental studies conducted in two stages. The first stage identified by contact angles skate blades after standard preparation and various kinds of additional processing. Results of the first research stage on the experimental stand and the real ice object confirmed hydrophobization blades sliding surface after laser processing, as well as the maximum reduction in the forces of resistance to sliding on the ice samples with polished surface and the subsequent creation of structure “double roughness.” The second stage of testing has determined the range of concentrations of highmolecular compounds in the surface layer of the ice coating, wherein the liquid film in the contact area has a minimum surface tension and adhesion paired with skate selected in the first stage. Analysis of the results of experimental studies has shown that the lowest frictional force on the ice skate observed with minimal contact area between the surface of the blade and the liquid film and minimal molecular interaction forces on the surface. Keywords: structure at “double roughness”, laser processing, sliding friction, lotus effect.
Refrigeration Technology. 2015;104(5):30-37
pages 30-37 views
pages 38-41 views
pages 42-43 views
pages 44-46 views

O proverke sootvetstviya teplotekhnicheskikh kharakteristik spetsializirovannykh avtotransportnykh sredstv dlya perevozki produktov mezhdunarodnym normam

Gryzunov A.A., Kornienko V.N.

Abstract

All perishables sold through a retail network and public cutering are transported by intertown and interaurban specialized vehicles (SV). The use of vehicles that don’t provide necessary temperature conditions as well as sanitation norms because of the absence of relevant obligatory requirements to SV and their technical diagnostics may cause significant harm to a man health and life owing to consumption of poor products. According to the Orders of the Ministry of Transport of RF of 30.07.2014 #209211 all operating special vehicles registered according to the established order on the territory of the Russian Federation are subject to an expert estimation of compliance with international norms. The necessity of such estimation is caused by the fact that during exploitation the performances of SV undergo changes that influence negatively the safety of transportation. Necessary requirements to executing heat engineering tests of SV designed to transport of perishable goods are analyzed in the paper. It is shown that the construction of accredited test stations as well as the development of modern operating instructions to conduct heat engineering tests of SV with the aim to give out a certificate on compliance with technological normative documents and with requirements of international agreements are needed. Keywords: perishable goods, intertown and interurban transportation, special vehicles, heat engineering characteristics of refrigerator bodies, international norms.
Refrigeration Technology. 2015;104(5):47-50
pages 47-50 views
pages 51-51 views
pages 52-58 views
pages 59-60 views

Posobie dlya remontnika. Slishkom slabyy kondensator s vodyanym okhlazhdeniem

Kotzaoglanian P.
Refrigeration Technology. 2015;104(5):61-64
pages 61-64 views

Согласие на обработку персональных данных с помощью сервиса «Яндекс.Метрика»

1. Я (далее – «Пользователь» или «Субъект персональных данных»), осуществляя использование сайта https://journals.rcsi.science/ (далее – «Сайт»), подтверждая свою полную дееспособность даю согласие на обработку персональных данных с использованием средств автоматизации Оператору - федеральному государственному бюджетному учреждению «Российский центр научной информации» (РЦНИ), далее – «Оператор», расположенному по адресу: 119991, г. Москва, Ленинский просп., д.32А, со следующими условиями.

2. Категории обрабатываемых данных: файлы «cookies» (куки-файлы). Файлы «cookie» – это небольшой текстовый файл, который веб-сервер может хранить в браузере Пользователя. Данные файлы веб-сервер загружает на устройство Пользователя при посещении им Сайта. При каждом следующем посещении Пользователем Сайта «cookie» файлы отправляются на Сайт Оператора. Данные файлы позволяют Сайту распознавать устройство Пользователя. Содержимое такого файла может как относиться, так и не относиться к персональным данным, в зависимости от того, содержит ли такой файл персональные данные или содержит обезличенные технические данные.

3. Цель обработки персональных данных: анализ пользовательской активности с помощью сервиса «Яндекс.Метрика».

4. Категории субъектов персональных данных: все Пользователи Сайта, которые дали согласие на обработку файлов «cookie».

5. Способы обработки: сбор, запись, систематизация, накопление, хранение, уточнение (обновление, изменение), извлечение, использование, передача (доступ, предоставление), блокирование, удаление, уничтожение персональных данных.

6. Срок обработки и хранения: до получения от Субъекта персональных данных требования о прекращении обработки/отзыва согласия.

7. Способ отзыва: заявление об отзыве в письменном виде путём его направления на адрес электронной почты Оператора: info@rcsi.science или путем письменного обращения по юридическому адресу: 119991, г. Москва, Ленинский просп., д.32А

8. Субъект персональных данных вправе запретить своему оборудованию прием этих данных или ограничить прием этих данных. При отказе от получения таких данных или при ограничении приема данных некоторые функции Сайта могут работать некорректно. Субъект персональных данных обязуется сам настроить свое оборудование таким способом, чтобы оно обеспечивало адекватный его желаниям режим работы и уровень защиты данных файлов «cookie», Оператор не предоставляет технологических и правовых консультаций на темы подобного характера.

9. Порядок уничтожения персональных данных при достижении цели их обработки или при наступлении иных законных оснований определяется Оператором в соответствии с законодательством Российской Федерации.

10. Я согласен/согласна квалифицировать в качестве своей простой электронной подписи под настоящим Согласием и под Политикой обработки персональных данных выполнение мною следующего действия на сайте: https://journals.rcsi.science/ нажатие мною на интерфейсе с текстом: «Сайт использует сервис «Яндекс.Метрика» (который использует файлы «cookie») на элемент с текстом «Принять и продолжить».