Recycling of white lupine meal using solid-phase microbiological fermentation


Cite item

Abstract

The protein content in white lupine seeds is 35-38%, so it is considered as an alternative to soybeans. After separating the oil from the lupine seeds, the meal remains. Lupine meal is a waste product of lupine oil production. An environmentally friendly method of lupine meal utilization by solid-phase microbiological fermentation is proposed with the prospect of using the fermented product for animal feed. The results of laboratory studies of white lupine meal fermented using Lesnov’s starter have proven that, regardless of the fermentation time, the physicochemical properties of the resulting product are significantly improved in comparison with the native substrate; the obtained fermented product meets the requirements of biological and chemical safety for animal feed.

About the authors

Olga A. Mironova

RUDN University

Author for correspondence.
Email: m2889888@mail.ru
ORCID iD: 0000-0002-3263-8100
SPIN-code: 5108-1323

PhD in Biology; Head of the Basic Department of Phytosanitary Biology and Ecosystem Safety, Institute of Environmental Engineering

6 Miklukho-Maklaya St, Moscow, 117198, Russian Federation

Anatoly A. Kirichuk

RUDN University

Email: kirichuk-aa@rudn.ru
ORCID iD: 0000-0001-5125-5116
SPIN-code: 9483-2011

Doctor of Biological Sciences, Associate Professor, Head of the Department of Human Ecology and Bioelementology, Institute of Environmental Engineering

6 Miklukho-Maklaya St, Moscow, 117198, Russian Federation

Anton P. Karmazin

RUDN University

Email: Fumrostov@mail.ru
ORCID iD: 0009-0002-7983-3912
SPIN-code: 9208-7164

PhD in Biology; Associate Professor of the Department of Environmental Safety and Product Quality Management, Institute of Environmental Engineering

6 Miklukho-Maklaya St, Moscow, 117198, Russian Federation

Lyudmila P. Mironova

RUDN University

Email: m2889888@mail.ru
ORCID iD: 0000-0001-7263-3307
SPIN-code: 7132-9082
Scopus Author ID: 56377146600
ResearcherId: ABD-5941-2021
6 Miklukho-Maklaya St, Moscow, 117198, Russian Federation

References

  1. Afanas’ev GD, Shtele AL, Terekhov VA, Pisarev EV. Utilization of white lupine grain during quail growing for meat. Achievements of science and technology of the agro-industrial complex. 2011(9):43-45. (In Russ.) EDN: HDAWMF
  2. Akhmadyshin RA, Kanarsky AV, Kanarskaya ZA. Mycotoxins-contaminants of feed. Bulletin of the Kazan Technological University. 2007;2:88-103. (In Russ.) EDN: IJVYNJ
  3. Gataulina GG., Medvedeva NV. White lupine - a promising forage crop. Achievements of science and technology of the agro-industrial complex. 2008;10:49-51. (In Russ.) EDN: SBRKPN
  4. Egorov IA, Andrianova EN, Tsygutkin AS, Shtele AL. White lupine and other grain legumes in poultry feeding. Achievements of science and technology of the agro-industrial complex. 2010(9):36-38. (In Russ.)
  5. Lesnov PA. Method of using starter in feed mixture. Lesnov’s starter for feed preparation. Method of using starter in feed mixture. Lesnov’s starter for feed preparation. Patent RU 2 122 330 C1 Russian Patent and Trademark Agency. Published. 27.11.1998. Bulletin. (In Russ.)
  6. Mironova OA, Lesnov AP, Karmazin AP. Horizons of biotechnology in Russia’s animal husbandry. RUDN Journal of Ecology and Life Safety. 2024;32(1):77-86. (In Russ.) http://doi.org/10.22363/2313-2310-2024-32-1-77-86 EDN: HDSCXH
  7. Monastyrskii OA. The Mycotoxins - a global problem of food safety and feed. Agrochemistry. 2016(6):67-71. (In Russ.) EDN: WHGKJF
  8. Storchakov P, Bolotchiev A, Kudashev R. The feeding of extruded lupin grain to calves instead of native grain on the calves performance. Dairy and meat cattle breeding. 2009(6):20-22. (In Russ.)
  9. Shtele AL. White lupine - a new protein feed for highly productive poultry. Poultry farming. 2013(10):27-33. (In Russ.) EDN: RTHKND
  10. Shtele AL, Terechov VA. Protein fodder products from white lupine in poultry nutrition. Achievements of science and technology in the agro-industrial complex. 2014;28(10):48-50. (In Russ.) EDN: TDPJXP
  11. Shtele AL. On the problem of protein deficiency in feeding highly productive poultry Shtele. Poultry farming. 2016(1):38-46. (In Russ.) EDN: VMGFJL

Supplementary files

Supplementary Files
Action
1. JATS XML

Согласие на обработку персональных данных с помощью сервиса «Яндекс.Метрика»

1. Я (далее – «Пользователь» или «Субъект персональных данных»), осуществляя использование сайта https://journals.rcsi.science/ (далее – «Сайт»), подтверждая свою полную дееспособность даю согласие на обработку персональных данных с использованием средств автоматизации Оператору - федеральному государственному бюджетному учреждению «Российский центр научной информации» (РЦНИ), далее – «Оператор», расположенному по адресу: 119991, г. Москва, Ленинский просп., д.32А, со следующими условиями.

2. Категории обрабатываемых данных: файлы «cookies» (куки-файлы). Файлы «cookie» – это небольшой текстовый файл, который веб-сервер может хранить в браузере Пользователя. Данные файлы веб-сервер загружает на устройство Пользователя при посещении им Сайта. При каждом следующем посещении Пользователем Сайта «cookie» файлы отправляются на Сайт Оператора. Данные файлы позволяют Сайту распознавать устройство Пользователя. Содержимое такого файла может как относиться, так и не относиться к персональным данным, в зависимости от того, содержит ли такой файл персональные данные или содержит обезличенные технические данные.

3. Цель обработки персональных данных: анализ пользовательской активности с помощью сервиса «Яндекс.Метрика».

4. Категории субъектов персональных данных: все Пользователи Сайта, которые дали согласие на обработку файлов «cookie».

5. Способы обработки: сбор, запись, систематизация, накопление, хранение, уточнение (обновление, изменение), извлечение, использование, передача (доступ, предоставление), блокирование, удаление, уничтожение персональных данных.

6. Срок обработки и хранения: до получения от Субъекта персональных данных требования о прекращении обработки/отзыва согласия.

7. Способ отзыва: заявление об отзыве в письменном виде путём его направления на адрес электронной почты Оператора: info@rcsi.science или путем письменного обращения по юридическому адресу: 119991, г. Москва, Ленинский просп., д.32А

8. Субъект персональных данных вправе запретить своему оборудованию прием этих данных или ограничить прием этих данных. При отказе от получения таких данных или при ограничении приема данных некоторые функции Сайта могут работать некорректно. Субъект персональных данных обязуется сам настроить свое оборудование таким способом, чтобы оно обеспечивало адекватный его желаниям режим работы и уровень защиты данных файлов «cookie», Оператор не предоставляет технологических и правовых консультаций на темы подобного характера.

9. Порядок уничтожения персональных данных при достижении цели их обработки или при наступлении иных законных оснований определяется Оператором в соответствии с законодательством Российской Федерации.

10. Я согласен/согласна квалифицировать в качестве своей простой электронной подписи под настоящим Согласием и под Политикой обработки персональных данных выполнение мною следующего действия на сайте: https://journals.rcsi.science/ нажатие мною на интерфейсе с текстом: «Сайт использует сервис «Яндекс.Метрика» (который использует файлы «cookie») на элемент с текстом «Принять и продолжить».