Evaluation of the effect of oyster mushroom polysaccharide on the resistance of plants to the toxic effects of oil pollution by biotesting

Cover Page

Cite item

Full Text

Abstract

Currently, interest in the search and study of biologically active compounds among higher basidiomycetes has increased in many countries of the world. Polysaccharides of basidiomycetes are widely used in various sectors of the national economy. Traditionally, the use of basidiomycetes is carried out in three main areas: pharmaceutical, food and environmental. In this regard, the need for these biopolymers is steadily increasing and requires the study of the properties of promising polysaccharides of fungal origin. To date, their introduction into production is an urgent task of modern biotechnology.

About the authors

Ekaterina A. Logacheva

Saratov State University of Genetics, Biotechnology and Engineering named after N.I. Vavilov

Email: Logacheva-Katia@mail.ru
ORCID iD: 0009-0008-0738-9932
SPIN-code: 3020-7184

Candidate of Biological Sciences, Associate Professor of the Department of Botany and Ecology

4, bldg 3, Pr-kt im. Pyotr Stolypin, Saratov, 410012, Russian Federation

Olesya O. Babicheva

Saratov State University of Genetics, Biotechnology and Engineering named after N.I. Vavilov

Author for correspondence.
Email: olesya.sultanova.98@mail.ru
graduate student 4, bldg 3, Pr-kt im. Pyotr Stolypin, Saratov, 410012, Russian Federation

Lidia V. Karpunina

Saratov State University of Genetics, Biotechnology and Engineering named after N.I. Vavilov

Email: karpuninal@mail.ru
ORCID iD: 0000-0002-9985-9944
SPIN-code: 4160-5383

Doctor of Biological Sciences, Professor

4, bldg 3, Pr-kt im. Pyotr Stolypin, Saratov, 410012, Russian Federation

References

  1. Simon B, Anke T, Sterner O. Hydroxylated unsaturated fatty acid from cultures of a Filoboletus species. Phyto-chemistry. 1994;3:815–816.
  2. Belova NV. Modern directions of research and methods of analysis of macromycetes. Modern mycology in Russia: Materials of the 2nd Congress of mycologists of Russia. Moscow: National Academy of Mycology; 2008; vol. 2.
  3. Lebedeva GV, Proskuryakov MT, Kozhukhova MA. Isolation and characterization of an enzyme of rennet action from the fruit bodies of oyster mushrooms. Food chemistry. 2008;1:143–151.
  4. Psurtseva NV, Belova NV. Biotechnology of the possibility of using collection cultures of basidiomycetes. Biotechnology. 1994;7:35–45.
  5. Sakovich VV, Zhernosekov DD. Basidiomycetes as sources of biologically active substances. Bulletin of the Polessky State University. 2018;4:145–151.
  6. Asgher M, Ashraf HN, Legge RL. Use of Basidiomycetes in Industrial Waste Processing and Utilization Technologies: Fundamental and Applied Aspects Bhatti. Biodegradation. 2008;19:771–775.
  7. Palmieri G, Bianco C, Cennamo G. Purification, characterization and functional role of novel extracellular protease from Pleurotus ostreatus. Applied and Env. Microbiology. 2001;3:172–184.
  8. Gorin SE, Sviridov AF, Bab'eva IP. Prospects for the study of extracellular polysaccharides of yeast. In: Microbial metabolites. Moscow: Nauka; 1979.
  9. Karpunina LV, Uryadova GT, Fokina NA. The study of bactericidal and fungicidal properties of lactic acid bacteria. Tauride Bulletin of Agrarian Science. 2019;4(20):117–124.
  10. Erema IA, Sozinov OV. Lawn science. Grodno: YurSaPrint; 2015.
  11. Khismatullin MM, Minnulin GS, Safiollin FN. The use of traditional and liquid concentrated complex fertilizers in the cultivation of cereal grass mixtures with the participation of multi-corn ryegrass. Achievements of science and technology of the agro-industrial complex. 2019;33(5):14–17.
  12. Luzyanin SL, Luzyanin SL, Neverova OA. Bioindication and biotesting of the state of the environment: a workshop. Kemerovo: KemGU; 2020.
  13. Nazarenko NN, Mosienko MYu. Bioindication of the environment. Chelyabinsk: Izd-vo Yuzhno-Ural. gos. guman.-ped. un-ta; 2019.

Supplementary files

Supplementary Files
Action
1. JATS XML

Согласие на обработку персональных данных с помощью сервиса «Яндекс.Метрика»

1. Я (далее – «Пользователь» или «Субъект персональных данных»), осуществляя использование сайта https://journals.rcsi.science/ (далее – «Сайт»), подтверждая свою полную дееспособность даю согласие на обработку персональных данных с использованием средств автоматизации Оператору - федеральному государственному бюджетному учреждению «Российский центр научной информации» (РЦНИ), далее – «Оператор», расположенному по адресу: 119991, г. Москва, Ленинский просп., д.32А, со следующими условиями.

2. Категории обрабатываемых данных: файлы «cookies» (куки-файлы). Файлы «cookie» – это небольшой текстовый файл, который веб-сервер может хранить в браузере Пользователя. Данные файлы веб-сервер загружает на устройство Пользователя при посещении им Сайта. При каждом следующем посещении Пользователем Сайта «cookie» файлы отправляются на Сайт Оператора. Данные файлы позволяют Сайту распознавать устройство Пользователя. Содержимое такого файла может как относиться, так и не относиться к персональным данным, в зависимости от того, содержит ли такой файл персональные данные или содержит обезличенные технические данные.

3. Цель обработки персональных данных: анализ пользовательской активности с помощью сервиса «Яндекс.Метрика».

4. Категории субъектов персональных данных: все Пользователи Сайта, которые дали согласие на обработку файлов «cookie».

5. Способы обработки: сбор, запись, систематизация, накопление, хранение, уточнение (обновление, изменение), извлечение, использование, передача (доступ, предоставление), блокирование, удаление, уничтожение персональных данных.

6. Срок обработки и хранения: до получения от Субъекта персональных данных требования о прекращении обработки/отзыва согласия.

7. Способ отзыва: заявление об отзыве в письменном виде путём его направления на адрес электронной почты Оператора: info@rcsi.science или путем письменного обращения по юридическому адресу: 119991, г. Москва, Ленинский просп., д.32А

8. Субъект персональных данных вправе запретить своему оборудованию прием этих данных или ограничить прием этих данных. При отказе от получения таких данных или при ограничении приема данных некоторые функции Сайта могут работать некорректно. Субъект персональных данных обязуется сам настроить свое оборудование таким способом, чтобы оно обеспечивало адекватный его желаниям режим работы и уровень защиты данных файлов «cookie», Оператор не предоставляет технологических и правовых консультаций на темы подобного характера.

9. Порядок уничтожения персональных данных при достижении цели их обработки или при наступлении иных законных оснований определяется Оператором в соответствии с законодательством Российской Федерации.

10. Я согласен/согласна квалифицировать в качестве своей простой электронной подписи под настоящим Согласием и под Политикой обработки персональных данных выполнение мною следующего действия на сайте: https://journals.rcsi.science/ нажатие мною на интерфейсе с текстом: «Сайт использует сервис «Яндекс.Метрика» (который использует файлы «cookie») на элемент с текстом «Принять и продолжить».